В условията на пандемия от новия коронавирус COVID-19 бяха постановени

В условията на пандемия от новия коронавирус COVID-19 бяха постановени ...

3 начина да се предпазите от зарази в магазина.


В условията на пандемия от новия коронавирус COVID-19 бяха постановени специални мерки за ограничаване на заразата, които включиха затварянето на почти всички търговски обекти с изключение на хранителните магазини, аптеките, дрогериите, банките и застрахователните дружества.

Хранителните магазини продължават да работят, за да могат гражданите да получат своя незаменим достъп до храни и стоки за домакинството, от които се нуждаят. В тези магазини обаче въпреки строгите мерки за дезинфекция и санитарен контрол все пак може да има немалък брой патогени, микроорганизми, вируси и бактерии, тъй като повърхностите в тях се докосват от много хора.

Как да се предпазите от зарази, когато отивате да пазарувате от магазина?

Ето за какво трябва да внимавате най-много.

Количките и кошниците

Първото, до което се докосвате още преди да влезете в магазина, е количката за продукти или кошницата. Тя е едно от най-мръсните места в големите вериги и малките квартални магазинчета. Бива пипана от десетки, дори стотици мръсни ръце на ден и затова е много важно да имате предвид това преди да докоснете лицето си, както и собствените си вещи след това.

Най-често срещаната бактерия по повърхността на количките за пазаруване е ешерихия коли – същата бактерия, която може да се открие в най-големи количества в тоалетните и фекалните проби. Смята се, че ешерихия коли се пренася върху повърхността на количките най-вече чрез сурово месо, птичи изпражнения (тъй като количките стоят на открито пред магазините) и мръсните ръце на клиентите, констатира изследването от 2012 година, публикувано в „Food Protection Trends“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
По публикацията работи: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg