В условията на пандемия икономиката е изправена пред едно доста

...
В условията на пандемия икономиката е изправена пред едно доста
Коментари Харесай

Адвокат Мария Янева за правните възможности на бизнеса в условията на пандемия. Непреодолима сила или стопанска непоносимост?


В изискванията на пандемия стопанската система е изправена пред едно много съществено предизвикателство. Предприетите ограничения от държавното управление за преодоляване на пандемията доведоха до закъснение и несъблюдение на необятен кръг от търговски връзки. Една част от браншовете са изправени под угрозата да прекратят комерсиалната си активност напълно. Друга част са в съвсем неспособност да упражняват активност и се намират на санитарния най-малко за битие.

Непреодолимата мощ, известна още като форсмажор (force majeure), е непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, зародило след сключването на контракта, което прави осъществяването на контракта обективно невероятно, до момента в който трае това събитие. Актовете на държавни органи могат да се одобряват като такова „ непреодолимо събитие “ , защото те са наложителни. Какво обаче се случва с към този момент подписаните контракти? Форсмажорът по българското законодателство е съображение краткотрайно да се спре осъществяването на контракта, в случай че той е с от време на време или дълготрайно осъществяване. Тук обаче би трябвало да се има поради и естеството на контракта, отговорностите на страните и това по какъв начин се отразяват наложените ограничения върху опцията за неговото осъществяване. Един от най-честите образци за това са договорът за наем и договорът за периодически доставки на артикули. В единия случай работата е прекратена – при контракта за наем, а в другия – при контракта за периодически доставки – това е невероятно заради наложените ограничения. Какво е планувал законодателят в тези обстановки? Съгласно чл.306 ал.3, от Търговски закон длъжникът, който не може да извърши задължението си заради непреодолима мощ, в подобаващ период уведомява документално другата страна в какво се състои непреодолимата мощ и какви са вероятните последствия от нея за осъществяването на контракта. При неуведомяване се дължи обезщетение за настъпилите от това вреди. Законодателят не е определил съответен период, а по-скоро е имал поради подобен период, който да бъде задоволителен и рационален за известяван на кредитора, че договорът не може да бъде изпълнен в избрания период или че той изобщо няма да може да бъде изпълнен. Докато трае непреодолимата мощ, осъществяването на отговорностите и на обвързваните с тях насрещни отговорности се стопира. Разбира се, преглеждаме актуалната догадка с изискването, че всеки съответен случай следва да се прегледа самостоятелно – т.е. кое съответно събитие е оказало въздействие върху опциите за осъществяване, по кое време е настъпило то и дали фактически е направило осъществяването обективно невероятно, както и изцяло дали събитието дава отговор на дефиницията за форсмажор. За да се реши дали непреодолимата мощ е използвана за съответно обвързване по контракт според българското право, преди всичко, би трябвало да се открият следните условия:

Изпълнението фактически да е станало обективно невероятно (окончателно или за избран интервал от време) поради непреодолимата мощ. Например, в случай че по контракта страната е следвало да провежда провеждането на театър, в следствие от възбраната за осъществяване на всеобщи културни мероприятия осъществяването на това обвързване ще е невероятно, до момента в който трае тази изключителна мярка; само че в случай че имате контракт за наем на обект, в който се продават хранителни артикули,изпълнението на контракта ще е допустимо и няма да можете да се позовете на форсмажор, с цел да прекратите контракта или да отложите неговото осъществяване. Договорът би трябвало да бъде подписан преди настъпването на събитието , което прави осъществяването му невероятно. Ако договорът е подписан след настъпване на събитието, той би бил незабележим. Длъжникът не би трябвало да е бил в веселба все още на настъпване на изключителното събитие. На последно място, следва да посочим, че това, че длъжникът НЕ разполага със средства, него освобождава от отговорност за осъществяване на паричните си отговорности.



Какви са последствията от настъпването на форсмажорните условия?
страната , която навреме се е позовала на форсмажор, не носи отговорност за неизпълнението, до момента в който трае непреодолимата мощ (т.е. не дължи обезщетение за вреди и неустойки по договора); • в случай че договорът бъде преустановен заради непреодолима мощ, отговорностите на страните по него отпадат и те се освобождават от тях. При прекратения контракт следва да се има поради, че прекратеният контракт има деяние отсега нататък, за разлика от развалянето, което има назад деяние, т.е. биха се дължали неустойки.
Какво се случва, в случай че институтът на непреодолимата мощ е неупотребим, само че са налице данни за използване на института на стопанска нетърпимост?

За разлика от непреодолимата мощ, при стопанската нетърпимост осъществяването на контракта е обективно допустимо, само че заради значително изменение на социално-икономическите условия, настъпило след неговото подписване, запазването и осъществяването на контракта при в началото уговорените условия значително би уязвило икономическите ползи на една от страните . Съдът може по искане на една от страните да промени или да приключи контракта напълно или частично , когато са настъпили такива условия, които страните не са могли и не са били длъжни да плануват, и запазването на контракта опонира на справедливостта и добросъвестността.Тълкувайки нормата на чл.307 Търговски закон, в практиката се възприема, че запазването на контракта би противоречало на справедливостта и добросъвестността единствено когато еквивалентността на насрещните престации по контракта е била значително нарушена вследствие смяна в икономическите условия. В случая можем да дадем образец при контракт за наем на неподвижен парцел. Да речем, че сме сключили контракт за наем за интервал от три години преди оповестяване на изключителното състояние. Наемната цена е 2000,00 лева При сключването на контракта тази цена е била стопански обоснована и за двете страни поради нарасналото търсене на дрехи и обувки, каквито били предлагани в наетия по контракта търговски обект. Влошените стопански условия в страната се изразили в понижената покупателна дарба на популацията, което, влагайки всичките си средства за закупуване на главните хранителни артикули, оставило на назад във времето закупуването на дрехи и обувки. Това довежда до фрапантен спад на продажбите и комерсиалният обект стартира да работи при голяма загуба, която в началото довежда до освобождение на част от личния състав, а след това и на целия личен състав заради затварянето му. Настъпилите условия значително нарушават еквивалентността на престациите по наемния контракт, заради което запазването му би довело до непростим за наемателя резултат и би противоречало на добросъвестността.​
Ноторно прочут е фактът, че създалата се световна икономическа рецесия, в каквато се трансформира световната финансова рецесия, засегна осезаемо българската стопанска система. Отрицателните стопански резултати от употребата на наетия търговски обект са директна и непосредствена последица от настъпилата в световен мащаб икономическа рецесия, в изискванията на която потреблението се е свило до артикули от първа нужда.



Моля, имайте поради, че всеки случай е строго самостоятелен и актуалната публикация служи единствено за информация и не съставлява съответен юридически съвет.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР