В условията на пандемия българското образование премина в електронна среда

...
В условията на пандемия българското образование премина в електронна среда
Коментари Харесай

Дистанционното обучение в малко градче от Старозагорско

В изискванията на пандемия българското обучение мина в електронна среда на образование. И в случай че за учениците и учителите от огромните градове, в които най-малко 90 на 100 от тях имат интернет връзка, настолен компютър или преносим компютър в къщи, за дребните градчета не е по този начин. Те би трябвало да се оправят и с образованието на деца от уязвими групи, една част от които нямат умни устройства и интернет. 
Борейки се като родител на три ученички с контрола на онлайн образованието им и виждайки проблемите, с които се сблъскваме деца, учители и родители, взех решение да схвана по какъв начин е в дребния град. Обадих се на Венина Цонкова, шеф на Основно учебно заведение (ОУ) " Св. св. Кирил и Методий " в град Николаево. Причината да избера нея е, че се познаваме от Руската гимназията (днес Средно учебно заведение " Максим Горки " ) и надали би скрила компликации, с които се сблъскват. 

От 16 март, когато започва образованието в електронна среда, екипът на учебното заведение е положил всички вероятни старания, с цел да може всички възпитаници да продължат с уроците, въпреки и от разстояние. 
" Използваме разнообразни способи и подходи, с цел да включим в образованието от разстояние всички наши възпитаници, чийто брой по никакъв начин не е дребен - 387, от които съвсем 90% са възпитаници от уязвими групи ", споделя Венина.
В учебното заведение има няколко групи за занимания по ползи, които са свързани с осведомителните и информационните технологии, изяснява тя. Четири групи „ Дигитални тон и картина ”, една „ Компютърът - мой другар ” и една по план ”Образование за утрешния ден ”. Когато тече естествен образователен развой, в тях съвсем в никакъв случай няма отсъстващи възпитаници. За третата седмица на онлайн образование заниманията на децата в тези групи се оказали извънредно потребни, тъй като учениците приложили на процедура наученото.

" При основаването на организация за пускане на отдалеченото образование предложихме на учениците си и техните родители няколко разновидността за образование от разстояние. Съобразихме се с опциите им, със средата, в която живеят, и най-много с съществуването или неналичието на електронно устройство и интернет съгласуваност ", споделя шефът на главното учебно заведение в Николаево.
Първата седмица отдалеченото образование се реализира в затворени групи на класовете - от първи до седми клас, във Фейсбук. В тях учителите и учениците реализират образователния развой от разстояние. Втората седмица стартират да работят и с просветителната платформа Гугъл Classroom. Педагозите й споделят, че с част от учениците дейно се организира синхронно и асинхронно образование, а за някои от тях отдалечената форма на образование е по-интересна и дава по-добри резултати. Родители пък споделили, че в този интервал децата им са доста по-отговорни и извършват прецизно поставените от учителите задания.
" Работим и по основаване на учебен домейн и даване на самостоятелни сметки на всички учители и възпитаници. В него всеки ще има достъп до облачно пространство, в което ще може свободно да употребява и да споделя разнообразни просветителни запаси. Това обаче значи, че няма да има проблем с отдалеченото образование на учениците, обезпечени с устройства и интернет съгласуваност. Проблемът е с онази част от тях, а тя не е дребна, за които учителите по другите предмети всеки ден приготвят работни листи, които изпращат на учебната е-поща ", изяснява Венина. 

Разпечатаните на хартия материали всеки ден се разнасят по домовете на учениците от Али Ахмедов - учебен посредник, и от Елена Василева, която е учебен посредник по план " Подкрепа за триумф ". Това, несъмнено, се прави при строго съблюдаване на всички защитни ограничения. От тази седмица към посредниците се е включила и Мариана Цонева, асистент на учителя. 

Директорът Венина Цонкова и заместник-директорът по образователната активност Николина Петрова също са част от реализирането на образованието на децата без умни устройства и интернет - те наблюдават и отварят учебния имейл, разпечатват и комплектоват материалите, които би трябвало да доближат до учениците, само че и спомагат в някои дни за раздаването им в ромския квартал " Възраждане ". 
Работата с деца от уязвими групи е сложна. Допълнително затруднение е, че доста дребна част от родителите поддържат децата си в просветителния развой. Липсата на обучение на майките и бащите е още едно затруднение - невероятно е да оказват помощ на децата си при подготовката на уроците и на поставените от учителите задания в къщи. 

" Трудно е, само че ние сме бойци и ще се оправим! Няма да позволим на създалата се обстановка да ни попречи да демонстрираме на нашите възпитаници правилния път към триумфа. Огромно благодаря на моите всеотдайни сътрудници, които за прощален път потвърдиха какъв брой са виновни, подчинявайки работата си освен на преподаване на образователното наличие от разстояние, само че и на това, че е значимо в моменти като този да бъдем положителни и да посрещаме всевъзможни провокации дружно! ", твърди ме Венина Цонкова. Тя е сигурна, че просветителната система се оправя с това ново предизвикателство, че отдалеченото образование е сполучливо и, че учителите, следвайки организационните решения и рекомендации на Министерството на образованието и науката и на Регионалното ръководство на образованието в Стара Загора, ще създадат тази форма на образование още по-пълноценна.
" Ще бъдем дружно в просветителното дело - дружно за нашите възпитаници! Бъдете здрави, сътрудници, тъй като от нашия труд ДНЕС зависи триумфът на децата ни УТРЕ! ", споделя Венина Цонкова. 

Вярвам й, тъй като постоянно е била упорита в следването на задачите си и съм сигурна в уменията й да стимулира хората към себе си. Доказателство е и фактът, че 52% от учениците на ОУ " Св. св. Кирил и Методий " към този момент трета седмица са част от отдалеченото образование, а останалите 48 на 100 получават всеки ден образователните си материали на хартия с помощта на всеотдайността на учителите, които споделят, че децата са се научили на ред и дисциплини в тази комплицирана за всички обстановка и на идващия ден всички предават изпълнените си задания за независима работа назад. 

Доказателство са и положителните вести по време на пандемия. Ученичките Доника Георгиева от 5-и а клас и Стефания Илиева от 7-и б клас са получили специфични награди от Националния конкурс за радостна детска рисунка " Малките нашенци ", проведен от Фондация " Чудомир " и подпомаган от община Казанлък, Министерство на културата и Министерство на образованието и науката. Под управлението на Недялка Русанова, преподавател по изобразително изкуство в главното учебно заведение в Николаево вземат участие в състезанието за девети път, а премиите носят задоволство за цялото учебно заведение. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР