В условията на криза информацията става особено важна. Когато се

...
В условията на криза информацията става особено важна. Когато се
Коментари Харесай

Александър Кашъмов: Информацията в криза е важна. Институциите да публикуват документи в интернет

В изискванията на рецесия информацията става изключително значима. Когато се залага единствено на устното слово, от време на време се получават „ разнопосочни сигнали “. След като съществуват 4 хилядолетия книжовност, е хубаво да може хората да прочетат и напълно тъкмо да схванат какви са разпоредбите, които са основани. Институциите би трябвало интензивно да разгласяват документи в интернет.
Това разяснява пред БНР Александър Кашъмов от стратегия „ Достъп до информация “.

„ Много е значимо да ги има тези брифинги, в които настоящо и навременно се дава горещата информация на медиите, а оттова и на обществото, само че по едно и също време с това институциите би трябвало да бъдат готови да разгласяват интензивно на своите интернет страници документи. В дневния брифинг ние чуваме новото, само че по какъв начин жителите да го сглобят за себе си, по какъв начин да си основат цялата картина, по какъв начин елементарно да открият примерно всички заповеди, свързани със забрани, предизвестия и заповеди какво да вършат. Как да ги сложат в една обща картина, с цел да схванат кое е останало, кое е анулирано и по този начин нататък. Всички тези заповеди, разпоредби и така нататък се издават с актове, с документи на съответните способени институции. Това прави належащо в интернет страниците на тези институции да бъде предоставяна настояща информация, която да бъде елементарно възприемаема за гражданите… “.

Основни заповеди, които са от значително значение за държанието на жителите, сега не се разгласяват даже в Държавен вестник, разкритикува Кашъмов. Администрацията има капацитет да поправя сегашните дефекти и „ това въобще не е комплицирано “, безапелационен е той.

„ Това е отговорности по член 14 от Закона за достъп до социална информация, който съществува от 2000 година. Винаги една институция би трябвало да бъде наясно и да търси сама за себе си кое е настоящото, значимото за живота и здравето на хората, което би трябвало да бъде поставено в интернет. В този случай ние приказваме за специфична секция, която е добре да се направи по отношение на Covid- 19. Такава при прегледа се вижда единствено Министерство на здравеопазването да е създало… “.

В уеб страницата на РЗИ – София също има секция „ Актуално “ добави Кашъмов, съгласно който е неотложно от нея излиза наяве какво се прави на всекидневно равнище.

„ Когато някой на утринния брифинг сложи въпрос, на който отговорът е „ Ами това е работа на РЗИ “, то значи по-късно ние би трябвало да можем да прочетем на нейната страница тъкмо какво е направила РЗИ и направила ли е нещо по поставения въпрос “

В Националната осведомителна система за битка с Covid-19 има внимателен миг – регистрацията с ЕГН, само че това „ не е най-съществената данна там “.

„ Разбира се, здравните данни са най-важните в тази ситуация. Те попадат в категорията на по този начин наречените „ чувствителни данни “ по Общия правилник за отбрана на данните – GDPR. От друга страна, админ е Министерството на здравеопазването, тъй че би трябвало да не се тормозим. Въпросът е фактически какво самите жители биха получили за себе си от тази апликация. Не оставам с усещане, че нещо изключително би било от изгода за обособения жител. Това, което би било вероятно от изгода, е да може страната да реализира по-добре предварителната защита, което също не е доста ясно приложението е по директния път, в сравнение с едни обикновени ежедневни ограничения, които институциите би трябвало да правят “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР