В условията на извънредно положение бизнес анкетите на НСИ показват

...
В условията на извънредно положение бизнес анкетите на НСИ показват
Коментари Харесай

Бизнес климатът се срина до нивото от времето на бунтовете срещу Жан Виденов

В изискванията на изключително състояние бизнес анкетите на Национален статистически институт демонстрират утежняване на стопанската обстановка във всички следени браншове. Общият индикатор на бизнес климата спада с 41.7 пункта по отношение на равнището си от предходния месец, което е с 37 пункта под дълготрайната междинна стойност за последните 10 година и с 4.4 пункта над дълготрайния най-малко, маркиран през февруари 1997 година. Най-голям принос за достигната ниска стойност предстоящо е търговията на дребно поради възбраната на множеството търговски обект да работят от средата на март.

Мениджърите оповестяват за забавени или отсрочени заплащания от страна на техни клиенти, за понижен брой на поръчки и стесняване на активността. Повечето участници в анкетата чакат през идващите месеци намаляване на цените и утежняване на обстановката.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се намалява с 31.8 пункта, което се дължи на песимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за износа, по този начин и за индустриалната интензивност през идващите три месеца. В същата посока са и измененията в упованията за придвижването на личния състав.

През интервала януари - април 2020 година междинното натоварване на мощностите понижава с 10.1 пункта и доближава 67.9%. Според мненията на мениджърите за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, по този начин и на пазара във и отвън страните от Европейския съюз също се е влошила.

Несигурната икономическа среда продължава да лимитира в най-голяма степен активността на предприятията. Последната анкета регистрира растеж и на неподходящото влияние на факторите " други ", " незадоволително търсене от страната " и " незадоволително търсене от чужбина ".

По отношение на продажните цени в индустрията са регистрирани известни упования за намаляване, въпреки по-голяма част от мениджърите да плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Строителство. През април съставният индикатор " бизнес климат в строителството " спада с 45.6 пункта вследствие на влошените оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията.

Според тях актуалната строителна интензивност е понижена спрямо предходния месец, като и прогнозите им за идващите три месеца са по-резервирани.

Анкетата записва увеличение на броя на клиентите със закъснения в заплащанията. Същевременно и осигуреността на производството с поръчки се намалява, а упованията за идващите шест месеца са спадът да продължи. По отношение на заетите прогнозите са също в посока на понижение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР