В условията на извънредна ситуация подвигът на българските учители е

...
В условията на извънредна ситуация подвигът на българските учители е
Коментари Харесай

Е-обучението: Гордеем се с вас, български учители!

В изискванията на изключителна обстановка подвигът на българските учители е реалност - на фона на многочислени рецензии, че не са прогресивни, че не се оправят, че не са кадърни, че не са мотивирани…

Българските преподаватели са образцово виновни, е преобладаващото публично мнение
(снимка: CC0 Public Domain)

Почитания и бездънен реверанс пред всички български учители за метода, по който бързо вкараха електронно образование за учениците единствено в границите на една събота и неделя, показаха стотици родители на възпитаници от цялата страна в последните няколко дни в обществената мрежа Фейсбук.

Безброй родители споделиха хвалба за светкавичното справяне с виновната задача, в която доста от преподавателите нямаха поддръжката на огромните просветителни институции.

„ Не предизвестиха учителите, нито родителите… Поискаха от тях да проектират отначало учебното заведение – виртуално – за 24 часа! Те одобриха задачата, като че ли става въпрос за „ Аполо 13 ”. Намериха решения. В резултат на това през днешния ден учениците учат, личните им деца са нахранени, грижат се за всичко в сърцето на световна стихия ”, гласи обявата.

Незнайният създател, представен неведнъж, е безапелационен, че нито РУО, нито МОН са помогнали на преподавателите и не са им дали упътвания какво да вършат. „ И всичко това, което трябваше да се направи от чиновниците в МОН, в този момент го прави всеки преподавател!!! ” – споделя дама на име Mariana Stoyanova. Тя предлага заплатите на служителите от ведомствата да бъдат преразпределени и дадени на учителите.
още по тематиката
„ Учителите се оправиха за часове. За часове! Всички учители в България! Без мрънкане и без „ не мога ”, написа още в похвалната нота.

Мнозина родители акцентират, че подвигът на българските учители е реалност на фона на многочислени рецензии, че не са прогресивни, че не се оправят, че не са кадърни, че не са стимулирани. „ Жалко е, че недоволните и постоянно мрънкащи хора започнаха да стават доста повече от тези, които имат дисциплината и куража и мотивацията да дадат нещо от себе си ”, разяснява в един от споделените постове дама на име Elena Yankova.

Бързината на реакцията и отличната организация в прехода към е-образование е това, което е впечатлило най-силно множеството родители. Мнозина дефинират преподавателите като образцово виновни и дисциплинирани.

„ Българските учители в тази конюнктура са същински герои. Свидетел съм по какъв начин се преподава в тази обстановка. Повярвайте ми, по никакъв начин не е елементарно! ” – написа в обществената мрежа жена на име Магдалена Петрова. „ Българските учители са невероятни! Поздравления! На Вас се крепи бъдещето на децата и страната ни ”, споделя Valya Blyangova. Emilia Afrodita Konova завъшва поздрава си изрично: „ Свалям шапка и реверанс! ”.

Ето какво описаха пред TechNews.bg родители на деца, учащи в български учебни заведения, даже и такива в чужбина. За анкетата ни с тях благодарим на Юлия Попчева.

Галина Петрова , София:

Имам три деца, две от които в учебна възраст – в 1 и 5 клас. В първи клас ни изпращат материали – посредством Shkolo, Viber, Фейсбук група се употребяват. В пети клас употребяват Viber, Skype, употребяват Shkolo и последните дни – MS Teams. Всеки ден имат по 30 мин. час и 10 мин. междучасие – учат от 8 до 12,30 ч. Часовете започнаха още в първата допустима минута, учителите и на двата класа са доста дейни, пращат доста информация, допитват се за всичко до нас, родителите, и ни осведомят постоянно за всичко. Отговарят учтиво и с голямо наслаждение и успокоение на всеки заложен въпрос, даже и да е за следващ път.

Децата учат всичко – даже и физическо и музика, изобразяване – няма учител, който да не се е присъединил и да не е упорствал на съществено отношение. Имам прелестни усещания от всички преподаватели. Смятам,че са ужасно всеотдайни и дейни. Честно казано дълго време се чудех дали зависи от учебното заведение или от самите преподаватели, само че имам база за съпоставяне от доста други деца, които учат в столични учебни заведения – считам,че равнището, което сподели нашето учебно заведение, малко надминава множеството други. Става въпрос за 32 СУИЧЕ. Дори съпоставяне мога да направя с учебно заведение в Лос Анджелис в Щатите и отново считам, че ние сме в по-добрата позиция!

За мен беше ужасно мъчно първоначално, трябваше ми повече време да привикна, а и се смени програмата и от втора промяна минахме отново на първа за огромното дете, само че към този момент се нагодявам и от ден на ден привиквам. В класа на дребното ми дете госпожата праща едни огромни презентации под формата на файлове, които са с в детайли пояснение и доста линкове, от време на време с цветни презентации, също даже и картинки за награди. Велики учители! Свалям им шапка!

Таня Станкева , Питърбъроу, Англия:

Имам възпитаник на 7 години в първи клас в българското неделно учебно заведение „ Възраждане ” в Питърбороу, Англия. Сега детето учи отдалечено. Обичайно имат 3-часови занимания всяка събота, само че в този момент имат едночасови онлайн занимания, както и спомагателни онлайн занимания. Провеждат ги отново в събота, само че в онлайн класна стая. Платформата е vedamo.com. Ние получихме първични указания от преподавателите да бъдем на урока дружно с децата, още на първия урок, за тестване на техниката. Присъствахме на тестването, проверихме микрофоните, видяхме по какъв начин се вижда всичко. Самите ние се запознахме със средата, инструментите в нея и опциите й.

България реагира бързо, децата са ангажирани всекидневно и учат съществено, показа Таня Станкева
(снимка: персонален архив)

Относно тематиките, до момента сме имали единствено един урок, тъй като до понеделник тук нямаше изключително състояние и допреди това децата ходеха на учебно заведение присъствено. Затова в събота си имахме българско учебно заведение с първи е-урок и децата си покриха материала, който трябваше да учат същата събота. Няма нищо пропуснато или отпаднало.

Впечатленията ми са, че нашият шеф Нина Борисова реагира стремително. Тя има богат опит с онлайн образования. Светкавично предложи тази онлайн среда. Тя е доста удачна, постоянна за децата, забавна е, не е прекомерно комплицирана и, съгласно мен, е доста положително решение. За децата… към този момент самата среда е доста по-интересна от урока, само че допускам, че сега, в който свикнат, ще стартират да обръщат повече внимание и на самото наличие. Освен материалите, които се покриват по време на образователния час, учителите ни пращат и спомагателни материали.

Ако би трябвало да сравня учебното заведение с британската система… не знам по какъв начин е в други учебни заведения, само че при нас, в нашия град, последният петък децата си потеглиха единствено с една дребна папчица с домашна работа, която – поради събитията – не е задоволителна. Няма контакт с учителите. Тепърва чакаме нови пакети с домашни. Не е като в България, където се реагира бързо, децата са ангажирани всекидневно и учат съществено. Не споделям, че британската система е неприятна, тя е много добра и децата са ангажирани, само че за е-обучението като че ли не бяха готови.

Бехрин Шопова , Пловдив:

Имам един възпитаник, който се образова отдалечено, в девети клас е. Системата, с която работят, е Гугъл Classroom. Учебните занятия започнаха незабавно след оповестяване на карантината. Не съм говорила с преподаватели, само че синът ми имаше връзка с класната си от самото начало. Предполагам, че не се е наложило да разискват с мен механически неща, поради обстоятелството, че детето е огромно и може единствено да се оправи.

В момента синът ми учи безусловно всички предмети, които има по стратегия в учебно заведение. Аз персонално съм доста удовлетворена от преподавателите, с които работи синът ми. Занятията стартират в 9:00 и са до 13:30-14:00. Доколкото имам усещания, се включват всички деца и към този момент им се преподава нов материал. Имат и домашни. Синът ми наподобява доста по-зает от преди.

Ели Баранова , Несебър:

Дъщеря ми е в 12-ти клас. Учи си, договарят, удовлетворена е. Не съм пособия с нищо, не са ме търсили учители, само че това е последният месец на последния клас, въпреки всичко. За нас най-голямото утешение е, че въпреки всичко ще завършат, въпреки без бал, ще се дипломират!

Дъщеря ми споделя положителни неща. Твърди, че напълно съществено си учат, вършат планове, презентации и дори са правили тест по география. Не съм я проверявала в никакъв случай, не я ревизирам и в този момент, само че мисля, че не ме лъже. Моят брачен партньор е преподавател по физкултура и не преподава… мислеха, мислеха и не можаха да измислят по какъв начин да се преподава спорт на дребни деца по този метод. И по-добре!

Като цяло всичко е наред и съм с усещане, че отдалеченото образование се получава доста сполучливо, макар че трябваше да го вкарат по неотложност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР