В условията на епидемия хиляди кандидат-студенти държат изпити онлайн за

...
В условията на епидемия хиляди кандидат-студенти държат изпити онлайн за
Коментари Харесай

Кандидатстване онлайн: Как се пресичат опитите за преписване в Техническия университет?

В изискванията на зараза хиляди кандидат-студенти държат изпити онлайн за банкет във висши образователни заведения.

Как се организират изпитите в България и има ли ограничения против преписване - потърсихме отговорите в Техническия университет в София, който първи стартира с онлайн изпитите за кандидастване още на 28 март.

Снимка: bTV

Днес, на следващия прелиминарен изпит 600 кандидат-студенти стояха пред камерите на устройствата си 4 часа в опит да си обезпечат място в образователното заведение. Срещу 6 души, полагащи изпит имаше 1 квестор.

" Предният ден се реализира пробна връзка, с цел да сме сигурни, че никой няма по механически аргументи да бъде възпрепятстван да вземе изпита ", изяснява доцент Георги Ангелов, който е един от уредниците на онлайн кандидастването.

Ако въпреки всичко връзката прекъсне по време на изпита - се ревизира дали кандидатъ е спрял преднамерено контакта с квестора, или в действителност е изгубил интернет връзка.

Снимка: bTV

Въпреки визията, че на онлайн изпит се преписва доста по-лесно, преподавателите са измислили разновидности по какъв начин да блокират опитите за машинация на системата, само че признават, че контролът в мрежата е най-голямото предизвикателство за тях.

" В взаимозависимост от това дали е стационарна камера, или е вградена в преносимия компютър, по този начин, изненадващо за тях, ги молим да завъртят и по някакъв метод да покажат останалата част, тъй че да се вижда помещението ", споделя заместник- ректорът на университета доцент Росен Радонов.

Снимка: bTV
Отговорите са посочени на екрана и се показват с мишка. Няма потребност да се употребява клавиатурата, тъй че, в случай че квестор усети, че се щрака по клавиатурата - може да в профил претендента.

Вече са регистрирани и първите дисквалфицирани.

" В първия изпит имаше подозрително придвижване в една от стаите, където съответният претендент не беше могъл да даде правдоподобно пояснение за протичащото се и беше отхвърлен ", добавя доцент Радонов.

От образователното заведение са надяват до юли изпитите да се организират още веднъж обикновено, с цел да може на постоянната сесия да се явят и тези, които не са имали техническа опция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР