В условията на безпрецедентна и динамично променяща се ситуация и

...
В условията на безпрецедентна и динамично променяща се ситуация и
Коментари Харесай

Оценката за салдото по консолидираната фискална програма за месец март 2020 г. е отрицателно

В изискванията на невиждана и динамично изменяща се обстановка и напъните за битка с разпространяването на COVID-19 в целия свят, България предприе изключителни и неотложни ограничения в редица посоки, в това число основаване на нужните условия за дейно действие на двата най-важни бранша при актуалната изключителна обстановка – опазването на здравето и службите за сигурност. Набелязаха се и редица ограничения в поддръжка за бизнеса и заетите, с цел да може да продължи стопанската система да работи.

Предвид събитието, че въвеждането на изключително състояние в страната се случи преди броени дни, проявлението на фискалните резултати е съпроводено с времеви лаг и се чака да се отрази в данните за осъществяването на параметрите по консолидираната фискална стратегия (КФП) през идващите месеци. Данните към март 2020 година към момента не са повлияни от резултатите както в приходите, които ще се проявят в идващите месеци вследствие променената икономическа среда в България и света, по този начин и от резултатите в разноските, свързани с насочването на спомагателен запас за осъществяване на набелязаните изключителни ограничения, като се изключи най-незабавните от тях.

Стабилни ли са били банките преди рецесията с ковид?

Основни параметри по КФП за първо тримесечие на 2020 година на база на оперативни данни и оценки:

За месец март 2020 година салдото по консолидираната фискална стратегия е негативно в размер на 205,4 млн. лева

Приходите и помощите по КФП към март 2020 година се чака да бъдат в размер на 11 007,6 млн. лева, което е 23,5 % от годишния план. Спрямо март 2019 година приходите по КФП нарастват със 149,5 млн. лева, което се дължи главно на постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз. По-ниско е осъществяването на приходите от корпоративни налози по отношение на удължение на периодите за 2020 година по Закона за корпоративното подоходно облагане със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с Решение на Народно събрание от 13 март 2020 година.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към март 2020 година са в размер на 9 732,8 млн. лева, което е 20,8 % от годишния план. За съпоставяне разноските по КФП към март 2019 година бяха в размер на 9 053,5 млн. лв.. Номиналното повишаване, съпоставено със същия интервал на миналата година, се дължи главно на по-високия размер на обществените заплащания (базов резултат от нарастването на пенсиите от юли 2019 г.), както и по-висок размер на финансовите разноски, разноските за личен състав, разноските за дотации и други

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.03.2020 година от централния бюджет, възлиза на 373,6 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 година за установяване на ограничения за използване на системата на личните запаси на Европейски Съюз и Регламент (EС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 година по отношение на методите и процедурата за даване на обичайните лични запаси, личните запаси на база Данък добавена стойност и на база Разузнавателна служба на ФРГ и по отношение на ограниченията за угаждане на потребностите от парични средства, променен с Регламент (EС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.

Бюджетното салдо по КФП към месец март 2020 година по предварителни данни и оценки е позитивно в размер на 1 274,8 млн. лева

Предвижда се спад с 3% на стопанската система. Данъци обаче няма да се подвигат

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към март 2020 година, ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец април 2020 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР