В условия на продължаваща COVID криза икономическите мерки трябва да

В условия на продължаваща COVID криза икономическите мерки трябва да ...

Кристалина Георгиева с голямо признание за България насред коронакризата.

В условия на продължаваща COVID криза икономическите мерки трябва да продължат, заяви категорично Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на МФВ в интервю за БНТ.

"Ние сме в такава криза, каквато светът не е преживявал. Тя носи със себе си несигурност - все още сме изправени пред предизвикателството икономиката да се възстанови до нивото отпреди кризата, а това едва ли ще стане преди 2021 г.", предупреди тя. 

"Това, което е много важно да кажа на българите и на тези, които взимат решения - мерките за подкрепа на икономиката и за подкрепа на хората трябва да продължат. Много страни са изправени пред дилема дали да продължат тези мерки. Нашият призив е "Не го правете".

Ако го направите, рискуваме масови фалити, безработица и загуба на постигнатото през последните десетилетия", каза Кристалина Георгиева.

"Оценката за България от страна на МВФ е възможно най-добрата. България няма нужда от нашата финансова подкрепа, тя е стабилна", каза още Георгиева.

"През последните 30 години, в които България е членка на Международния валутен фонд, животът в страната ни е по-добър - брутният вътрешен продукт се утрои, а безработицата намаля двойно", добави тя. 

"МВФ е единствената организация в света, която държи пулса на икономиката в света като цяло. Даваме бърза оценка на политиките, които са необходими във всеки един момент. Създадохме нов инструмент - да оценяваме мерките в отделни страни и да им помагаме да се учат една от друга", каза още шефката на МВФ. 
 

Източник: blitz.bg