В усложнената геополитическа обстановка Военноморските сили на България са гарант

...
В усложнената геополитическа обстановка Военноморските сили на България са гарант
Коментари Харесай

Атанас Запрянов: Военноморските ни сили са гарант за суверенитета на България

В усложнената геополитическа конюнктура Военноморските сили на България са поръчител за суверенитета и отбраната на морските ни пространства - както за обезпечаването на свободата на корабоплаването, по този начин и за предотвратяването на противозаконния трафик на хора и артикули по море.

Това съобщи заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов през днешния ден, 9 април, при откриването на научната конференция " Ролята на Военноморските сили на Република България в отбраната на националните ползи ", която се организира в Националния военноисторически музей в София.

" Всяка година Военноморски сили сполучливо вземат участие във военни задачи и интервенции на НАТО, като първи покриха и дават отговор на най-високите критерии и стандарти на Алианса. Всички тези действия на Военноморски сили, защитаващи източната граница на Европейски Съюз и НАТО, способстват за това България да отстоява мястото си на доста значим и предвидим съдружник и сътрудник ", посочи в изявлението си заместник-министър Атанас Запрянов.

Конференцията, отдадена на 140-ата годишнина от основаването на Военноморските сили , се организира под патронажа на министъра на защитата Красимир Каракачанов с партньорството на Комисията по защита към 44-ото Народно заседание. В нея участваха ръководителят на парламентарната Комисия по защита Константин Попов, заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев, депутати, представители на военно-патриотичните съюзи, историци и офицери от Българската войска.

" Важна задача на сегашния конгрес е да набележим вероятностите за развиване на бойния ни флот. Да начертаем пътя, по който би трябвало да продължим, с цел да реализираме крайния мечтан резултат - страната ни да разполага с Въоръжени сили, които са готови за съответен отговор, окомплектовани и отговарящи на средата на сигурност ", уточни в изявлението си вицеадмирал Емил Ефтимов.

Той означи и дейната работа на управлението на Военноморски сили в разбора и планирането на нужните качества, които се правят в границите на стратегическия обзор на системата за национална сигурност и обзор на защитата.

Командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Пете в направи историческа ретроспекция, показа актуалните качества на Военноморски сили и очерта вероятностите за тяхното развиване. " Реализирането на плана за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили е без конкуренция ", съобщи той в изявлението си.

Участниците в научния конгрес участваха на откриването на изложбата " На борда на флотската история ", в която са показани предмети, документи и художествени творби от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал - Военноморския музей във Варна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР