В управляващата коалиция в Германия отново има доста сериозни неразбирателства.

...
В управляващата коалиция в Германия отново има доста сериозни неразбирателства.
Коментари Харесай

Голямата коалиция на Меркел е все по-нестабилна

В ръководещата коалиция в Германия още веднъж има много съществени неразбирателства. И в ХДС и ХСС, и при социалдемократите не е умерено, а и между тях трите партии много мъчно работят дружно. 

Противници на обединението с консерваторите на канцлера Ангела Меркел завоюваха гласуването за ново управление на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), което подвига въпроси за бъдещето на държавното управление. Норберт Валтер-Борянс и партньорката му Саския Ескер спечелиха около 53% от гласовете на членовете на партията. Двамата обявиха, че желаят да предоговорят съдружното съглашение с повече внимание върху обществената правдивост, вложенията и климатичните политики.

В понеделник представителят на Меркел съобщи, че канцлерката е подготвена да договаря със социалдемократите, с които ръководи в така наречен огромна коалиция, само че не счита да преформулира съдружния контракт.

Ако консерваторите на Меркел откажат да сътрудничат, може да се стигне до предварителни избори или до държавно управление на малцинството, което не е привлекателна алтернатива както за ГСДП, по този начин и за консерваторите. След 14-годишно ръководство на най-голямата стопанска система в Европа Меркел съобщи, че няма да се кандидатира за нов мандат. Опонентите на Валтер-Борянс и Ескер, финансовият министър Олаф Шолц и Клара Гайвиц от Източна Германия, получиха около 45% от гласовете. Те бяха считани от мнозина за любимци за управителните постове.

Най-старата партия в Германия минава през разтърсвания

след слаби резултати на локалните и на европейските избори и 6-месечната конкуренция за партийното управление, която я остави обратно в публичните допитвания. Много членове на партията желаят овакантяване на държавното управление и възобновяване в съпротива. След избирането им Валтер-Борянс и Ескер дадоха обещание да опитат да обединят и засилят позициите на партията. 

„ Винаги сме казвали, че не става въпрос дали да напуснем неотложно, или да останем за дълго време “, съобщи Валтер-Борянс пред телевизия Phoenix и добави, че счита да разбере какви политики могат да се организират с партията на Меркел и какви – не.

Делегатите на ГСДП би трябвало да одобрят избора на управлението на партиен конгрес на 6 декември, на който също по този начин ще гласоподават за ориста на обединението. Победителите са изправени пред голяма задача. През 2017 година поддръжката на гласоподавателите за ГСДП се сгромоляса до най-ниското си равнище от 1933 година насам. Сега тя е към 15% в публичните допитвания и партията изостава от Зелените и консерваторите, като изпреварва единствено крайнодясната „ Алтернатива за Германия “.

Крайната десница също организира конгрес,

на който избра 44-годишния Тино Крупала за един от двамата си нови водачи. Другият съпредседател на АзГ е 58-годишният Йорг Мойтен, който се разграничава от радикалната десница в партията. Той бе избран отново на поста.

В края на ноември водачът на партията на Ангела Меркел и възможен неин правоприемник като канцлер заплаши, че ще се отдръпна, в случай че Християндемократическият съюз (ХДС) не я поддържа. Анегрет Крамп-Каренбауер прикани критиците си да поддържат нейната визия за Германия по време на годишния конгрес на партията в Лайпциг. Тя се изправи пред засилващи се рецензии, откогато наследи Меркел отпред на ХДС. Заплахата ѝ да се отдръпна обаче провокира дълги аплодисменти и даже заричане за преданост от главния ѝ критик.

Слабите изборни резултати и ниската ѝ известност провокираха неодобрение в редиците на консерваторите. Но в тирада по време на конгреса 57-годишната Крамп-Каренбауер сложи ултиматум пред съперниците си. " Ако сте на мнение, че тази Германия, която аз желая, не е тази, която вие желаете, тогава дано да сложим край. Тук, в този момент и през днешния ден ", сподели тя пред делегатите. " Но, скъпи другари, в случай че желаете тази Германия, в случай че желаете да поемем по този път дружно... тогава да запретнем ръкави тук и в този момент и да сложим начало ", добави Крамп-Каренбауер. Меркел, която също изнесе тирада, прикани за следващ път за единение в партията. Като водач на християндемократите АКК, както я кръстиха медиите, е любимец за наследяването на Меркел, когато тя се отдръпна през 2021 година През лятото тя получи и поста министър на защитата, само че шокира сътрудниците си, когато предложи да се изпратят немски бойци в Северна Сирия като част от интернационална безвредна зона.

Фридрих Мерц, юристът милионер, който загуби конкуренцията за управлението на ХДС м.г., разказа

воденото от партията държавно управление като " пагубно ". Той остава един от най-гласовитите критици на Крамп-Каренбауер, само че я приветства след речта ѝ и даде обещание преданост. Според някои анализатори борбата за креслото на канцлерката навлезе в нова гореща фраза без значение от изявленията и жестовете. Делегатите на конгреса в Лайпциг отхвърлиха предложение да гласоподават какъв да е идващият им претендент за канцлер, като по традиция това е водачът на партията. Това на собствен ред значи, че борбата продължава.

В края на октомври Германия преживя поредното политическо земетресение, откакто крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ) завоюва близо една четвърт от гласовете за локалния парламент в източната провинция Тюрингия. Това бе ненапълно предстоящ резултат, както сочеха голям брой изследвания преди вота, само че въпреки всичко наля в допълнение масло в огъня. Това е четвърти за т.г. крах на избори за ръководещия Християндемократически съюз (ХДС), който се смъкна на третото място в тази част на някогашната комунистическа Германска демократична република.  

Така дребната Тюрингия, със единствено 2,1 милиона поданици, стана федералната провинция с най-силно изразена политическа поляризация. Разединението се усещаше още по време на предизборната акция и можеше да се планува какво ще последва - политическо опълчване със мощно противоборство. Утвърдените политически партии се провалиха грандиозно на изборите в Тюрингия. Социалдемократите, либералите и Зелените получиха много нищожни, едноцифрени резултати. А ХДС, който означи солидни загуби на гласове, въпреки всичко съумя да събере над 20 % поддръжка - удостоверение за това, че към момента има някакъв политически център.

Затова изборният резултат е освен обезпокоителен сигнал, само че и лъч на вяра, считат някои наблюдаващи.

Дали ще има съществени турбуленции, допустимо ли е огромната коалиция да се разпадне преди 2021 година? Въпреки промяната в управлението на двете огромни партии - ХДС и ГСДП, макар ефектните обществени реплики на непоносимост в взаимното ръководство, радикални промени към този момент няма да има. Враждуващите страни се пробват да усмирят недоволството на избирателите си с по-радикални послания, като в това време си дават сметка, че не са подготвени за предварителни избори, а преди този момент и да ръководят в държавно управление на малцинството. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР