В управлението на града днес е важно включването на много

...
В управлението на града днес е важно включването на много
Коментари Харесай

Законите за промяна на Общият устройствен план на София непрозрачни и остарели

В ръководството на града през днешния ден е значимо включването на доста повече заинтригувани страни в разговор. С тези думи при започване на разискването на промени в Общия организационен проект на София се включи и Любо Георгиев от Оперативна програма " Софтпроект- ОГП ". В последните години самата Столична община регистрира увеличение на жалбите, свързани с Общ устройствен план - от общо 202, 112 се отнасят до проекта.

За интереса за това свидетелства и интензивността на жителите от през днешния ден.

По време на разискването специалисти показаха, че има сериозен недостиг на данни и механизми за смяна на проекта. Те подчертаха като съществени проблеми се обрисуват още остарялото законодателство и запазването на зелените площи.

Категорични са, че би трябвало да се продължат изследванията в тази посока благодарение на университетите и институциите.

Посочено бе, че хората остават с чувство за неяснота и неуважение на техни оферти.

 Главният проектант желае деликатни и със скалпел промени в проекта на София
Главният проектант желае деликатни и със скалпел промени в проекта на София

Стихийното разпростиране на града по периферията би трябвало да спре, счита той

По отношение на реализиране на обществен консенсус и защитаването на публичният интерес, Първан Симеонов съобщи, че градоустройството е власт и не може да се надяваме на постигането на консенсус.

Симеонов посочи, че се следят съществени несъгласия сред собсвеност и градоустройство, правда и правдивост, както и най-важният спор - природа и напредък. Към последното несъгласие той прикани да има повече баланс и отлив в интерес на природата.

" Съвременното градоустройство е призвано да обуздава ", акцентира Симеонов.

Той е безапелационен, че с цел да има резултати, би трябвало да се пази една визия.

По време на полемиката участниците насочиха рецензия, че за града се приказва с метафори като " градът е на хората ", " градът е жив организъм ", " градът се прави за хората ". Говорело се непрестанно за принадлежности, все едно градът е някаква работилница, а проектът в действителност бил документ, не инструмент.

Направени бяха и оферти за подземни паркинги, поради неправилното паркиране в столицата.

Имало недемократичен метод в проекта, тъй като се образували гета на небогати и богати.

Критика беше отправена и към това, че Министерски съвет и Народното събрание имат власт върху развиването на София, а развиването на София било обвързвано с деразвитието на България.

Според жителите задачата е по-добрият живот на хората, а не проектът.

Без национална тактика не можело да има общ организационен проект.

Предложенията за конректни промени ще стартират да се одобряват от март.

По отношение на това какво работи и какво не в устройствения проект, се събират отзиви на [email protected] или във фейсбук страницата на плана.

Дългосрочна тактика за развиване на София и крайградските територии е под егидата на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и основния проектант Здравко Здравков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР