В УНСС се проведе кръгла маса на тема Дигитализация, киберсигурност

...
В УНСС се проведе кръгла маса на тема Дигитализация, киберсигурност
Коментари Харесай

Кръгла маса „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление" се проведе в УНСС

В УНСС се организира кръгла маса на тематика „ Дигитализация, киберсигурност и локално самоуправление ". Събитието е проведено от УНСС взаимно със Съюза за стопанска самодейност (ССИ), Българската стопанска камара (БСК), Министерство на туризма, Министерство на електронното ръководство, Изпълнителна организация „ Българска работа за акредитация “, Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС), Студентски съвет при УНСС и с поддръжката на катедра „ Национална и районна сигурност “.

Ректорът проф. доктор Димитър Димитров приветства участниците във форума и акцентира, че катедра „ Национална и районна сигурност “ е основател на кръглата маса тъй като тематиката за дигитализацията и свързаната с нея киберсигурност е извънредно значима, с голям капацитет и това би трябвало да бъде употребявано. „ За университетите това са актуалните IT технологии и за образование и за осъществяване на разнообразни формати събития, изключително в шерването на интелектуалните запаси. Нашият университет е част от европейската мрежа от университети ENGAGE.EU където всеки ден връзката минава през сходни платформи и онлайн другарство и студентите могат да правят подвижност. Има и доста други планове, които са с огромен капацитет, имаме план и за цифрови направления в туризма. Това важи и за електронните услуги, преди две седмици ние издадохме и първото електронно увещание на наш студент през регистъра на Министерството на електронното ръководство “, сподели проф. доктор Димитър Димитров и подчертава „ това е исторически миг за нас, тъй като сме първия университет, който влиза в този указател и нашите студенти към този момент могат да се възползват от тези услуги. Ние като университет направихме доста в дигитализацията, в този момент нашите студенти могат да се записват и аплайват онлайн. Преди две години в Ковид рецесията организирахме изпит онлайн с лицево различаване, с изкуствен интелект. Киберсигурността също е доста значима, тъй като в случай че пропуснем някои аспекти от нея може да се срине целия развой. Има потребност от единна политика и държавна и университетска с цел да има съгласуемост сред обособените системи, които се употребяват и за отбрана и за развиване на дигитализацията. Това ще помогне и на българския бизнес и на общините, на българските жители и на студентите несъмнено, с цел да могат всички да си правят добре работата “.

„ Темата на форума е доста значима, освен за българската стопанска система, а и в доста други аспекти. Пътят, който ще поемем във връзка с цифровата промяна е нещо, което би разрешило и на българската стопанска система да навакса доста изоставания, които е генерирала през последните десетилетия. През 2020 година пандемията ни даде доста уроци, само че може би един от най-важните беше, че вложенията и напъните за цифровизация са жизненоважни. Трябва да използваме този тласък, който пандемията ни даде да се развиваме в тази посока и да не понижаваме напъните. Затова считам, че събития като днешното са доста значими с цел да слагат още веднъж в центъра тематиката за дигитализацията като фактор за икономическия напредък “, сподели министърът на стопанската система и промишлеността и добави: „ Възможностите са в действителност съществени. Само по Плана за възобновяване и резистентност са планувани 1,6 милиарда евро за цифрова промяна, цифровизация и вложения в тази сфера “.

Проф. Мариела Модева, зам.-министър на туризма, поздрави участниците от името на министъра на туризма и съобщи: „ Изключително значимо е да погледнем разнообразни аспекти на една толкоз настояща тематика като дигитализацията, киберсигурността и локално самоуправление. В тази връзка желая да отбележа, че неотдавна се състоя среща сред Министерството на туризма и УНСС във връзка на нашия мегапроект, който приготвяме за единна цифрова карта на България. Той ще бъде конструиран въз основата на модули с цел да могат към този момент подготвени артикули да бъдат присъединени и също по този начин разчитаме на присъединяване на интеграцията на напъните освен на бизнеса, само че също по този начин на университетските институции, на локалната власт, на центрове за върхови достижения, тъй че България да бъде показана, освен посредством рекламните акции и по другите канали, по които в този момент работим, а почтено да бъде показана като туристическа дестинация в цифрова среда “.

Николай Минев, шеф на дирекция „ Системи и съставни елементи на електронното ръководство “ в Министерство на електронното ръководство, поздрави присъстващите от името на министъра на електронното ръководство и посочи: „ Възможностите, които дава дигитализацията за жителите са големи. Пример за това е взаимоотношението сред министерството на електронното ръководство, останалите министерства и общинската администрация. Над 300 са общините, дружно с регионите в Република България. Успяхме да стандартизираме и електронизираме достъпа до електронни административни услуги. Всички електронни административни услуги, които се дават от общински администрации са налични през единния портал за достъп, а това са 188 такива услуги, с един клик, те могат да бъдат достъпени и декларирани “.

В полемиките се включиха и представители на НСОРБ, Българската работа за акредитация, ССИ, БСК, „ Софийска вода “, А1, Vivacom, Телерик, Българската асоциация по киберсигурност.

На форума участваха и цялото ректорско управление на УНСС, представители на локалната власт, преподаватели, докторанти и студенти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР