В УМБАЛ Лозенец ми прави впечатление това, че пациентите идват

...
В УМБАЛ Лозенец ми прави впечатление това, че пациентите идват
Коментари Харесай

Велислава Терзиева: В УМБАЛ „Лозенец“ разполагаме с прекрасни диагностични и лечебни възможности

В УМБАЛ " Лозенец " ми прави усещане това, че пациентите идват много късно след развиването на заболяването. Като това отношение важи и за останалите болести, българинът не си прави нужните профилактични проучвания по принцип. А нашата болница разполага с прелестни диагностични и лечебни благоприятни условия, лекарите и целият личен състав не жалят сили за пациентите си ". Това сподели доцент доктор Велислава Терзиева, шеф на Лаборатория по вирусология в УМБАЛ „ Лозенец “.

" Когато създадем изследвания върху генетичните фактори на имунната система, които имат отношение към боледуванието, а също и изследване на регулаторните механизми на имунната система, можем да разберем за какво другите хора прекарват друго от Covid - 19, съобщи доцент Терзиева.

Тя изясни, че тежкото протичане е обвързвано с една бурна имунна реакция. При Делта разновидността, при Уханския вид, това беше така наречен " цитокинова стихия ". Това се случва тогава, когато контролът върху имунната реакция не може да бъде овладян. Тогава тя има разрушителна мощ.

Много значими са също генетичните фактори в посока на самите рецептори. Не е единствено един рецепторът, когато вирусът влезе в клетката, той бива стихотворец към този момент от други рецепторни молекули, които по-нататък не престават да имат избрана функционалност. Всяка една такава молекула си има отговорник в ДНК на индивида. Вариации в тези молекули могат да дадат отражение и да пренасочат имунния отговор в една или друга посока ", споделя доцент Велислава Терзиева.

" За този ковид научихме, че той също се трансформира като другите вируси, че си търси очевидно нов гостоприемник, по тази причина се ориентира към човешката популация. Междувидовото прескачане не е необичайност в еволюцията. Мисля, че във връзка с това от кое място е произтекъл, каквото и да кажа, към този момент ще бъде нечиста сделка ", сподели доцент Терзиева. И още:

" За мен най-непопулярните ограничения бяха затварянето на парковете и планините при започване на пандемията. Като цяло в бъдеще всички ограничения предстоят преосмисляне.

Най-полезната мярка е носенето на маска, когато човек има признаци. А другояче за мен най-важната и много подценена мярка у нас си остава високата социална хигиена - улици, публични места, публичен превоз и така нататък Тази мярка важи даже да няма ковид ", показва доцент Терзиева.

По думите на изтъкнатия имунолог-вирусолог ваксинитие против Covid - 19 е обикновено бързо да се създадат. Науката и технологиите са несравнимо по-развити в сравнение с в предишното.

" Но едно лекарство за един вирус няма по какъв начин да бъде направено, тъй като вирусът се трансформира. По-същата причина няма по какъв начин една единствена ефикасна ваксина да се направи. Защото вирусите се промянят, с цел да оцелеят. Така беше и при търсенето на ефикасна терапия при ХИВ-инфекцията. Прилагат се групи медикаменти за поетапно прекъсване на вирусното размножаване. Като се вършат проби за устойчивост на пациента в това време.

Вирусът се променя и търси метод да избяга... ", споделя още доцент Терзиева.

Според нея човек може да се имунизира, в случай че желае да се защищити от тежко протичане на заболяването. Ако хората не желаят в този момент да се имунизират, биха могли да изчакат да мине летния сезон, да си създадат тест за антитела преди есента на 2022 година и чак тогава да решат дали да се имунизират.

" А другояче ние сме със комплицирана народопсихология, която е обусловена от нашата необикновена, друга от останалите нации история. Станали сме много недоверчиви и много внимателни. Другото което е, доста сериозният напън да се имунизираме. И още нещо - въпреки всичко би трябвало да има и някакво по-уважително отношение и към достиженията на просвета и в медицината. Но последните години бяха много тежки за хората и може би не сме стигнали до това отношение ", посочи доцент Терзиева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР