В Украйна, в Донецка област продължават тежките сражения край Бахмут

...
В Украйна, в Донецка област продължават тежките сражения край Бахмут
Коментари Харесай

Зеленски: Украинските сили устояват на яростните атаки срещу Соледар в Източна Украйна

В Украйна, в Донецка област не престават тежките сражения край Бахмут и Соледар. Проруските сепаратисти настояват, че са поели контрола на населено място сред двата града.

Властите в Киев не са удостоверили тази информация. При съветски удари против пазар в село в Харковския регион са починали 2-ма души, а петима са ранени. Сред потърпевшите е и 13-годишно момиче.

Според локалните управляващи, под руините може да има още затрупани хора. От началото на войната регионът е под ежедневен обстрел.

Украинските войски устояват на " новите, още по-яростни офанзиви " против Соледар, наоколо до Бахмут, град в Източна Украйна, който Москва се пробва да превземе от месеци, съобщи украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщание.

" Благодаря на всички наши бойци, които пазят Бахмут... и бойците в Соледар, които устояват на новите и още по-яростни офанзиви от нашествениците ", сподели президентът.

Град Соледар, в Донецка област, се намира на към 15 километра от Бахмут - град, който имаше към 70 000 поданици преди началото на съветската инвазия през февруари предходната година, и който в този момент е епицентър на боевете.

" Благодарение на съпротивата на нашите бойци там, в Соледар, ние спечелихме в допълнение време и запазихме силите на Украйна " , уточни Зеленски.

" Всичко е изцяло унищожено... Цялата територия на Соледар е покрита с трупове на нашествениците и носи следи от детонациите. Ето по какъв начин наподобява лудостта ", добави украинският президент.

По-рано през вчерашния ден украинските въоръжени сили оповестиха, че са отблъснали опит за завладяване на Соледар, след което боевете са се възобновили.

" След несполучлив опит на врага да превземе Соледар в Донецка област (руснаците) се прегрупираха, възвърнаха живата си мощ, трансферираха спомагателни щурмови подразделения, трансформираха тактиката и започнаха офанзиви ", написа украинският заместник-министър на защитата Ханна Маляр в Tелеграм.

" В момента врагът е разположил огромен брой щурмови елементи, образувани от най-хубавите запаси на групата " Вагнер " . Те безусловно стъпват върху труповете на личните си бойци ", добави тя.

В изказване ръководителят на частната съветска военна компания " Вагнер ", Евгений Пригожин, сподели, че офанзивата против Соледар е осъществена " извънредно " от членове на неговата организация.

Още по-рано през вчерашния ден проруските сепаратисти в Донецка област твърдяха, че са поели надзор над село Бахмутское, на няколко километра от Соледар.

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин продължава да употребява вести за триумфите ѝ в Соледар , с цел да укрепи нейната известност като ефикасна бойна мощ. Силите на групата Вагнер настояват, че са завладяли територия в границите на Соледар през последните няколко дни и доста съветски източници разискват облагите като знаци, че силите на групата Вагнер може скоро да обкръжат Бахмут. Това написа в новата сводка на " Института за проучване на войната " (ISW). Пригожин ще продължи да употребява както доказания, по този начин и изфабрикувания триумф като единствената съветска мощ в Украйна, способна да обезпечи осезаеми облаги, както ISW заяви по-рано.

През септември Москва разгласи, че е анексирала четири украински области, в това число Донецка област в Източна Украйна, след референдуми, непризнати от Киев и Запада, показва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР