В Украйна се реализира проект, насочен към възстановяването на страната

...
В Украйна се реализира проект, насочен към възстановяването на страната
Коментари Харесай

Експерт: Притесненията трябва да са от АЕЦ Запорожие , не от Нова Каховка

В Украйна се осъществя план, ориентиран към възобновяване на страната съгласно актуалните екологични стандарти, описа за Българска телеграфна агенция Деница Петрова, началник на екипа, провеждащ акцията „ Зелено възобновяване на Украйна “ към „ Грийнпийс Централна и Източна Европа “.

Тя посочи, че пилотно е осъвременена болница в региона на град Буча, потърпевша още в първите дни на войната. Екипът на екоорганизацията е оказал помощ постройката на лечебницата да се снабди с изолираност и да ѝ бъдат сложени слънчеви панели и термопомпи. Днес болничното заведение работи, без значение дали в региона има ток или не, тъй като е изцяло енергийно самостоятелна, изясни Петрова. Тя посочи, че парите за осъществяването на плана са обезпечени от разнообразни офиси на „ Грийнпийс “. Той е показан пред най-висшите държавни органи на Украйна и към него демонстрират интерес доста от общините в страната, на които следва да възвръщат детски заведения, учебни заведения, лечебници, публични здания. Кампанията „ Зелено възобновяване на Украйна “ сподели, че енергийната самостоятелност не е разкош, а нужда, добави Петрова.

Тя показа още, че не схваща за какво в България има толкоз спекулации по тематиката с евентуалните замърсявания след случилото се с язовир „ Нова Каховка “. Според нея говоренето за замърсяването на морето е неприятна игра със страховете на хората. Все още не е ясно даже какво съдържа тинята, останала след разливането на водите на язовира, уточни Петрова. По думите ѝ екипът на „ Грийнпийс “ е обсъждал вид да изпрати екип за набиране на проби, само че регионът е боен и има съществени опасности за сигурността на учените. Всъщност огромният въпрос не е за водите на морето, а за самата зона по река Днепър, уточни Петрова и акцентира, че към момента е неразбираемо дали язовирът ще бъде възобновен или не.

Притесненията сега са свързани с АЕЦ „ Запорожие “, а не с последствията от случилото се с „ Нова Каховка “, сподели екологът. Тя акцентира, че никой не знае какво става в централата, приказва се, че регионът е миниран, а на личния състав е подредено да се изтегля до 5 юли. Това е огромното терзание, тъй като има най-различни сюжети какво ще стане след тази дата, заключи Петрова.

Във Варна Деница Петрова взе участие във фестивала " Зелена гражданска война ", който ще продължи до 9 юли. В рамките на форума са планувани полемики и креативен работилници, а екоорганизации от цялата страна ще показват различни решения за опазването и подобряването на околната среда и на човешкото здраве.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР