В Украйна планират значително отстъплениеУкраинските войски вероятно ще бъдат принудени

...
В Украйна планират значително отстъплениеУкраинските войски вероятно ще бъдат принудени
Коментари Харесай

Продължава руското настъпление в Донбас

В Украйна възнамеряват доста оттегляне

Украинските войски евентуално ще бъдат принудени да правят отстъпка в Донбас. Това разгласи губернаторът на Луганска област. Става въпрос за бойците в град Северодонецк, който съветското нахлуване доближи. Русия завзе и основното железопътно кръстовище край град Лиман, съобщи Nova.

Това би улеснило прехвърлянето на войски през главната река в региона и по-нататъшно нахлуване. Руските войски напредват доста по-уверено в сравнение с в предходните седмици. Те към този момент са влезнали в предградията на Северодонецк. Това е последният огромен град в Луганска област, който управляват украинците. Превземането му от Русия наподобява единствено въпрос на време.

„ Защитаваме земята си по всички вероятни способи, които разрешават сегашните ни отбранителни запаси. Правим всичко, с цел да ги увеличим. И ще го направим”, безапелационен беше украинският президент Володимир Зеленски. Тази част от изказването му звучи като самопризнание, че бранителите на Донбас са достигнали потенциала на силите си. Преди към 2 седмици съветската войска проби отбранителните им линии и от този момент очевидно има самодейността на бойното поле. Зеленски се закани, че това е краткотрайно. „ Окупаторите си мислят, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни. Грешат. Донбас ще бъде украински”, съобщи уверено Зеленски.

Междувременно Русия още веднъж отхвърли обвиняванията, че преднамерено провокира продоволствена рецесия с дейностите си в Украйна. Президентът Владимир Путин сподели в диалог с австрийския канцлер Карл Нехамер, че причина за нарушените доставки на зърно и торове били глобите на Европейския съюз и Съединените щати против Русия. Путин споделил още, че може да бъде възобновена размяната на военнопленници с Украйна

"В момента размяната е спряла изцяло, само че бях убеден от съветския президент, че той е подготвен да договаря по този въпрос с Украйна. Би трябвало да има напредък в тази насока”, сподели австрийският канцлер Карл Нехамер.

Няма достоверна информация какъв брой военнопленници имат двете воюващи страни. Опитите за сходна замяна след войната в Донбас през 2014 година лишиха години и тя по този начин и не приключи напълно.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР