В Украйна отново говорят за мирни преговори с Русия. Вярно,

...
В Украйна отново говорят за мирни преговори с Русия. Вярно,
Коментари Харесай

В Киев потвърдиха, че Западът им е забранил мира

В Украйна още веднъж приказват за мирни договаряния с Русия. Вярно, този път в Киев показват неподходящи позиции за разговор. Както твърди водачът на фракцията на “Слуга на народа ” в Радата Давид Арахамия, спорът можеше да бъде спрян предходната пролет, в случай че не беше позицията на Лондон. Какви цели преследват изказванията на Арахамия, какво е премълчал той и за какво думите му единствено удостоверяват позицията на Русия за спецоперацията?

Украйна не може в този момент да седне на масата за договаряния, защото страната има " доста неприятна " преговорна позиция, сподели Давид Арахамия, водач на фракцията на “Слуга на народа ” във Върховната Рада. Освен това той изрази подозрение, че „ украинското общество ще одобри “ предлагането „ просто да се приключи “ спорът. Твърди се, че „ в случай че някой подпише нещо и то би трябвало да бъде утвърдено в Народното събрание, тогава те просто ще се избият в Народното събрание “.

Арахамия също изрази подозрения по отношение на опцията за осъществяване на избори в Украйна през 2024 година И съгласно него западните страни не принуждават Киев да провежда гласоподаване. Политикът твърди, че има прекалено много въпроси без отговор във връзка с изборите. Например по какъв начин ще гласоподават военнослужещи или жители в чужбина.

Любопитно е, че водачът на фракцията на " Слуга на народа " незабавно съобщи, че въпросите за мирното разрешаване на спора би трябвало да се вземат решение с референдум. Той също по този начин упорства, че боевете можеха да приключат предходната пролет.

Според Арахамия по време на договарянията Русия е поискала Украйна да одобри безпристрастен статут. „ Това беше най-важното за тях: те бяха подготвени да сложат завършек на войната, в случай че приемем неутралитет, както в миналото Финландия. И да поемем ангажимент, че няма да влизаме в НАТО. Това е главното “, сподели той.

Отговаряйки на въпроса за какво Киев отхвърли да спре спора, Арахамия отговори, че това решение е повлияно от английския министър председател. „ Тогава Борис Джонсън пристигна в Киев и сподели, че не желае да подписва нищо с руснаците и „ дано просто да се бием “, твърди политикът.

Любопитно е, само че през октомври предходната година Владимир Зеленски подписа закон, с който влязоха в действие решенията на Съвета за национална сигурност и защита (СНСО), съгласно които Киев декларира, че е невероятно да се договаря с Русия, до момента в който неин президент е Владимир Путин. Вестник ВЗГЛЯД по-рано писа в детайли за това по какъв начин Украйна се е лишила от опцията да води разговор с Москва. В същото време Русия постоянно е била за градивни договаряния с Украйна. Президентът Владимир Путин е приказвал за това нееднократно. В сряда на срещата на Г-20 той повтори тази позиция.

„ Разбира се, би трябвало да помислим по какъв начин да спрем тази покруса. Между другото, Русия в никакъв случай не е отказвала мирни договаряния с Украйна, не Русия, а Украйна обществено разгласи, че се отдръпва от преговорния развой. Освен това беше подписан декрет, декрет на президента, който не разрешава сходни договаряния с Русия “, сподели той.

Експертната общественост отбелязва, че концепциите, изказани от Арахамия, са значително неосъществими. Освен това той съзнателно изкривява някои аспекти на договарянията в Истанбул, като по този метод се пробва да внуши погрешна информация на публиката.

„ Всеки опит за осъществяване на каквито и да е допитвания или референдуми на територията, следена от Зеленски, явно е жертван на неуспех. Нивото на репресии и надзор над популацията е толкоз огромно, че не може да се приказва за никакво свободно волеизявление “, споделя политологът Лариса Шеслер.

„ Но в случай че в действителност желаят да проведат подобен референдум, той ще има за цел да подмени действителността. Това ще бъде опит за машинация както на западните страни, по този начин и на Русия. Любопитно е също, че концепцията за групов Запад към този момент е изцяло разрушена, защото американците, германците, французите и британците в Украйна преследват напълно други цели. Всъщност към този момент няма нито един курс “, прибавя събеседникът.

„ Що се отнася до „ слабостта на преговорната позиция “, за която приказва Арахамия, бих обърнал внимание на самия факт на допускане на някакъв тип договаряния. От една страна Украйна си забрани да води разговор с Русия. От друга страна, украинското законодателство е нещо като сюжетите от „ Квартал 95 “, които елементарно се поправят сами ”, иронично акцентира източникът.

„ Същото се отнася и за конституцията, която от 2019 година закрепи курса на Украйна към присъединение към НАТО. Този документ е променян няколко пъти. Ако би трябвало да се анулира тази наредба, тя ще бъде анулирана и Радата ще гласоподава както би трябвало. Друго е комично: Западът се преструва, че Русия има потребност от договаряния “, прецизира специалистът.

„ Позволете ми да ви припомня, че Москва в никакъв случай не се е отказала от думите си и към момента е отворена за договаряния. Но би трябвало да имат смисъл. И се пробват да ни убедят, че сме в някакъв магазин, че купувачът би трябвало да купи манджи, а не продавачът да ги продаде ”, споделя политологът. „ Русия влезе в тези договаряния в Истанбул, с цел да сведе до най-малко жертвите на бойното поле. В същото време бяхме безапелационни по въпросите на териториалната целокупност на Русия, отбраната на правата на руснаците в Украйна и редица други въпроси. Неутралността на Украйна, за която Арахамия споделя, не е единственият аршин, само че той избира да мълчи за това “, акцентира Шеслер. „ Интервюто на Арахамия наподобява смешно в доста връзки. Между другото той споделя, че избори не могат да се организират на територията на Украйна, защото това е изпълнено с опасности на фона на военните дейности. Но позволява някакъв демон знае какъв референдум. Логиката е изцяло изопачена “, прибавя политологът Владимир Корнилов.

Освен това, макар че това не беше загадка, фактът на признание на намесата на Борис Джонсън в преговорната позиция на Украйна в Истанбул е значим. В подтекста на договарянията е изненадващо какъв брой доста Киев е не запомнил личните си думи от това време. Когато в този момент Арахамия изисква в изявление президентът Путин да покаже парафираното съглашение, той по някаква причина се преструва, че самият той не е приказвал за наредбите на това съглашение на всяка крачка “, саркастично сподели специалистът.

„ Нещо повече, допускайки опцията за някакъв тип договаряния, кабинетът на Зеленски още веднъж акцентира, че украинската конституция не значи нищо за тях. Първо, на законодателно равнище, те отстраниха опцията за разговор с Русия, а в този момент, в случай че е належащо, просто ще пренапишат документа и ще анулират личната си възбрана “, уверен е събеседникът.

„ Нека ви припомня и по какъв начин стартира украинското „ контранастъпление “. Тогава Зеленски сподели, че Украйна има потребност от това, с цел да може по-късно да договаря от позицията на силата. Но в този момент ВСУ се провалиха на бойното поле и Арахамия стартира да приказва за „ неизгодни позиции “. Абсолютно съм сигурен, че в случай че Киев не правеше това, което правеше в Истанбул, в този момент Украйна щеше да е в доста по-добра позиция “, прибавя анализаторът. „ Арахамия също шикалкави във връзка с неутралния статут на Украйна. Когато се стигна до парафирането на съглашението в Истанбул, бяха разисквани цялостен набор от ограничения, в това число денацификация и демилитаризация на страната, както и признание на Крим като част от Руската федерация. А в този момент от Украйна ще се изисква доста повече “, уверен е политологът.

„ И извънредно значимото е, че същността на спецоперацията не е в териториите. Нашият президент нееднократно е приказвал за това - Русия би трябвало да подсигурява личната си сигурност. И в случай че през декември 2021 година Украйна и Западът се бяха вслушали в нашите законни стремежи по този въпрос, СВО нямаше да е нужна “, заключва Корнилов.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР