В украинския манастирски комплекс Света София (Софийски Собор) започна събор,

...
В украинския манастирски комплекс Света София (Софийски Собор) започна събор,
Коментари Харесай

В Киев събор решава бъдещето на Украинската църква

В украинския манастирски комплекс " Света София " (Софийски Собор) стартира събор , който се чака да избрани основаването на Автокефална православна черква в Украйна, да утвърди нейния Устав и да избере предстоятел, заяви украинската организация УНИАН.

Очаква се дружно с Киевския патриарх от УПЦ да участват и 42 архиерея, а с тях и по един духовник и мирянин, общо 126 делегати.

От Укрианската автокефална православна черква (УАПЦ) потвърдиха присъединяване на 12 епископа и всеки ще води със себе си и свещеник и мирянин, което значи 36 делегати.От Московската патриаршия потвърдиха присъединяване на 10 епископа и всеки от тях със духовник имирянин, общо 30 души.

По предварителни данни на Екзарха на Вселенския патриарх, в събора ще вземат участие общо 64 архиерея, 64 свещеника, 64 мирянина - общо 192 участника на Обединителния събор .

 Вартоломей дава томос на Украинската черква на 6 януари 2019 година Обновена
Вартоломей дава томос на Украинската черква на 6 януари 2019 година

Очаква се съединителен събор на 15 декември в катедралата " Св. София " в Киев

Припомняме, на 11 октомври вследствие на съвещанието на Синода на Константинополския патриарх бе обнародвано решение, в което се споделя, че Вселенския патриарх продължава процедурата за даване на автокефалия на Украинската черква.

Тогава бе оповестено, че се анулира писмо на Синода от 1686 г ., съгласно което Киевската митропиля попада под юрисдикцията на Москва, възвръща каноничния статус на предстоятеля на УПЦ Киевския патриарх, патриарх на Киев и цяла Руско-Украинска черква Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна черква Макарий.

 Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа
Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Без него поместните църкви щели да са: " като овце без овчар "

На 3 ноември президентът на Украйна Петро Порошенко и вселенския патриарх Вартоломей подписаха съглашение за съдействие и взаимоотношение сред Украйна и Вселенския патриарх.

На 29 ноември Вселенският патриарх утвърди план на правилник на Украинската черква, който ще бъде възложен за томос за автокефалия.

 Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат
Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат " работа на дявола "

" Вие служите на дявола, а аз послужвам на Господ "

Пред news.bg експерти по църковно право прецизираха, че този томос е по-скоро за основаване на независима поместна православна черква . След това ще би трябвало да се контролира нейният кононичен статус - дали е самостоятелна или автокефална .
Това ще зависи от устава, който ще се сформира и одобри от църковния събор на новата конструкция

В единия случай се утвърждава определения първойерарх от друга инстанция , която го дефинира и назначава като предстоятел. При автокефалия епископите сами си избират първия сред тях- архиепископ или патриарх и ги интронизират без да се нуждаят от единодушие и утвърждение от висша пълномощия на църква-майка.

Други условия за автокефалия са дали другите автокефални църкви ще я признаят за такава , дали ще влязат в църковно и евхаристийно общение с нейните епископи и клирици и дали и по какъв начин ще бъде вписана в диптиха на каноничните автокефални църкви, с цел да бъде споменаван нейния предстоятел от другите патриарси по време на Литургия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР