В учебниците земната мантия се показва като жълто-оранжев слой между

...
В учебниците земната мантия се показва като жълто-оранжев слой между
Коментари Харесай

Земната мантия не изглежда като в учебниците

В учебниците земната тога се демонстрира като жълто-оранжев пласт сред кората и ядрото. Ново интернационално проучване обаче откри, че тя е геохимически разнородна мозайка , доста друга от относително еднородната лава, която доближава до повърхността, заяви Физ.орг.
How Earth's mantle is like a Jackson Pollock painting
— Zyite (@ZyiteGadgets) " Ако погледнете картина от Джаксън Полък - има доста разнообразни цветове - сподели ръководителят на проучването Сара Ламбарт от университета на Юта. - Тези цветове показват разнообразни съставни елементи на мантията, а линиите са магма, формирана от тези съставни елементи и стигнала до повърхността. Жълтото да вземем за пример няма да се смеси доста с аленото или черното ".
 
Мантията е най-видима за нас, когато доближава до повърхността като лава, изригваща в средноокеанските хребети и образуваща нова океанска кора . Пробите демонстрират, че химическият й състав е съвсем идентичен на всички места. Старата океанска кора обаче потъва под континентите още веднъж в мантията. Какво се случва по-късно, не е ясно, само че в случай че и мантията, и остарялата кора се стопяват, евентуално има вариации в химическия състав.
How Earth’s mantle is like a Jackson Pollock painting |

In countless grade-school science textbooks, the Earth’s mantle is a yellow-to-orange gradient, a nebulously defined layer between the crust and the core.

Read more:
— Geology Page (@GeologyPage) Ламбарт и сътрудниците й от Уелс и Холандия са желали да открият по какъв начин наподобява мантията , преди да се издигне като лава в средноокеански било. Те са изследвали дълбочинни проби, с цел да търсят кумулатни минерали - първите минерали, които кристализират , когато магмата навлезе в кората. Анализът на пробите сантиметър по сантиметър разкрива вариации в изотопите на неодим и стронций , които насочват към друг химичен състав и на мантията.
 
Причината евентуално е, че другите скали се топят при друга температура .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР