В тясното си студио етиопският реге изпълнител Соломон Йикуноамлак докосва

...
В тясното си студио етиопският реге изпълнител Соломон Йикуноамлак докосва
Коментари Харесай

Звездата на етиопския премиер така и не изгря в родния му щат

В тясното си студио етиопският реге реализатор Соломон Йикуноамлак допира струните на своята гитара и запява последната си балада - буен апел за единение в родния му щат Тиграй, в миг на огромни катаклизми на национално равнище.

Това осъществяване е по-скоро извънредно за създател, който е придобил популярност с композирането на любовни песни. Но той се надява, че новата му ария ще откри отклик измежду неговата аудитория от етноса тигре, чието неодобрение от премиера Абий Ахмед не стопира да нараства. От идването си на власт през 2018 година 42-годишният водач скъса с авторитаризма на предшествениците си и промени балансите във властта, като маргинализира елита на тигре, който от дълго време е упрекван, че е монополизирал всички авторитетни постове.

" В наши дни всички стават деятели, всички стават политици ", отбелязва Соломон Йикуноамлак, разсъждавайки върху измененията, които се случиха през последните 15 месеца. В районната столица Мекеле представители на етноса тигре считат, че Абий, произхождащ от етническото болшинство оромо, прави от тях изкупителни жертви за всички проблеми на Етиопия напоследък.

Това отвращение се прояви още по-очевидно след убийството в края на юни на петима висши представители на държавното управление и армията по време на опита за прелом против държавното управление на щата Амара, прилежащ на Тиграй. Две от жертвите, измежду които началникът на генералния щаб на етиопската войска военачалник Сеаре Меконен, произлизат от Тиграй, където хиляди хора уважиха паметта им, а някои упрекнаха Абий в изменничество.

" Огромно отчаяние "

" Тук в Тиграй разочарованието е голямо ", изяснява Небию Сехил Микаел, професор в Университета в Мекеле. " Съществува ясно обрисувана съпротива против федералното държавно управление ", добавя той. Но гневът против премиера съществува в Тиграй доста преди последните събития. От встъпването му в служба представителите на етноса тигре се оплакват от едно враждебно централно държавно управление, което по думите им работи против техните ползи.

При все че съставляват единствено 6 % от общото население, надвишаващо 100 млн. души, тигре от дълго време упражняват въздействие, което е несъпоставимо с тяхната бройка. Фронтът за избавление на народите на Тиграй (ФОНТ), който провокира рухването на бруталния военно-марксистки режим на Дерг през 1991 година, доминираше до предходната година в обединението, която от този момент бе на власт - Революционно-демократичния фронт на етиопския народ (РДФЕН). Но антиправителствените демонстрации на етносите оромо и амара, които доведоха Абий до властта, съумяха да лимитират неговата мощност. ФОНТ към момента е член на РДФЕН, само че се раздели с редица основни постове.

Някои от жертвите на осъществените от премиера чистки станаха един тип герои за тигре. Зайид Малас, продавачка на облекла, споделя, че една от стоките й, които се продават най-добре са тениските с надпис: " Аз съм Гетачу Асефа ". Този всесилен началник на разследващите служби на страната беше отхвърлен от Абий предходната година. Заради издадена заповед за арест той е избягал и може би се укрива в Тиграй.

" Ние сме застрашени "

Според Зайид тениската, която носи лика на Гетачу, маскиран с шал, шапка и слънчеви очила, е метод да се каже на Абий, че някогашният разузнавач в никакъв случай няма да се изправи пред съда. " Всички представители на етноса тигре я купуват. Гетачу е воин ", твърди тя.

Опасенията на етноса тигре за бъдещето му засенчва цялото сериозно мислене за неуспехите на ФОНТ да укрепи демокрацията и да се пребори с бедността, споделя Махари Йоханс, приет политически коментатор и представител на тигре. " Политиката на тигре е политика на сигурността. Ние сме застрашени ", отбелязва той.

Позициите са толкоз поляризирани, че тигре все по-открито обмислят концепцията за разединение, твърди Вондиму Асамнев, умел посланик от Мекеле. " Това е доста тъпо ", споделя той и прибавя: " Те даже са почнали да се питат дали принадлежат към тази страна ".

Дори отцепването да остава много далечна вероятност, напрежението се отразява на всички места, в това число в спорта. Привържениците на локалния футболен клуб " Мекеле 70 Ендерта " бяха шокирани при започване на годината да видят почитателите на съперническия тим да раздират афиш с лика на Мелес Зенави, някогашния министър председател, произхождащ от Тигре.

Инцидентът провокира конфликти сред последователите на двата клуба, което принуди Етиопската футболна федерация краткотрайно да прекъсне шампионата.

ФОНТ се възползва от това, с цел да направи от " Мекеле 70 Ендерта " районна идея. Няколко от представителите му участваха в събота на връчването на шампионската купата на клуба в последния ден на шампионата на Етиопия. За някои обаче политизирането на футбола към този момент е прекомерно. " Тези по този начин наречени политически фигури би трябвало да се концентрират върху политиката ", споделя един от почитателите Асмелаш Нигус и прибавя: " По-добре ще е да не се месят във футбола ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР