В Турция започна съдебен процес срещу двама репортери на агенция

...
В Турция започна съдебен процес срещу двама репортери на агенция
Коментари Харесай

Турция съди журналисти и студенти заради срива на лирата

В Турция стартира правосъден развой против двама кореспонденти на организация Bloomberg поради изказванията, че се пробвали да саботират стопанската система със публикация за миналогодишната валутна рецесия.
Те са измежду десетките обвинени, в това число хора, които просто бяха написали смешки за валутната рецесия в Twitter. Ако бъдат приети за отговорни ги грозят присъди до 5 години затвор, предава БГНЕС.
Статията беше оповестена през август 2018 година от организация Bloomberg в трагичен ден, когато лирата загуби към 1/5 от цената си по отношение на $. В материала се твърди, че турската организация за банкова регулация, известна като BDDK, ще организира незабавна среща.
" Да се свика среща на BDDK беше обикновено... Трудно ми е да схвана за какво нашата обява докара до такава реакция ", съобщи пред съда Керим Каракая, който е изправен пред правосъден развой дружно с сътрудника си Феркан Ялънкалъч.
Други пък изглеждаха шокирани от това, че са били изправени пред магистратите по отношение на мненията за срутва в цената на лирата, направени в Twitter.
" Ако аз и другите в тази зала можем да съсипем стопанската система с туитове, тогава всички сме го закъсали ", сподели Халит Токус, един от подсъдимите.
22-годишен студент Билалчан Сагир също беше в съда поради туит, който гласи: " Съмнявам се в мозъка на всеки, който каже, че няма рецесия. Осъзнайте се. " Пред съда той сподели: " Студент съм. Написах туитовете, само че не зная по какъв начин мога да повлияя на финансовите пазари? ".
Следващите чувания по процеса ще са на 17 януари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР