В Турция се отнасят с тях като с прокажени: лекари

...
В Турция се отнасят с тях като с прокажени: лекари
Коментари Харесай

Заподозрените за връзки с Гюлен са по-зле от прокажени в Турция

В Турция се отнасят с тях като с прокажени: лекари отхвърлят да ги преглеждат, банките не им отпускат заеми, страната им стопира пенсиите. Достатъчно е едно съмнение: че са имали нещо общо с Движението на Гюлен, написа " Дойче веле ".

Тасин Исал е на 56 години и е работил като преподавател в един колеж в Адана. Той е измежду десетките хиляди държавни чиновници, уволнени след опита за прелом на 15 юли 2016 година. Исал бил упрекнат, че членува в профсъюз, принадлежащ към Движението на Гюлен. Неговият водач от години живее в заточение в Съединени американски щати. Правителството упреква него и неговото придвижване за опита за прелом.

В продължение на десетилетия поддръжниците на Движението на Гюлен заемаха водещи позиции в държавните служби, ръководеха учебни заведения, синдикати, банки. Днес държавното управление се отнася като към евентуален терорист към всеки, който има сметка в някоя от тези банки или детето му е посещавало някое от тези учебни заведения. Потърпевши от това са цели фамилии, защото държавното управление ги лишава от парите, които се отпускат за гледане на възрастни или заболели родственици.

Исал попада първо в следствения арест, след което е пратен за осем месеца в пандиза. Когато излиза на независимост, взема решение да желае обезщетение за месеците, прекарани непозволено в пандиза, в това число и отплата за пропуснатите заплащания към пенсионното обезпечаване. Отказват му. Той апелира пред съда и печели. Но компенсацията едвам стига да покрие разноските по делото. Освен това са му запорирани сметките и кредитните карти. После пък прокуратурата взема решение да оспори неговото освобождение от пандиза, след което Исал е наказан на 6,5 години – присъда, която обаче би трябвало да бъде доказана от Върховния съд.

И фамилията му попада под ударите на страната. Дъщеря му също се озовава в следствения арест, а когато е освободена, не получава право да се върне на работа. В резултат от оказвания напън над фамилията, брачната половинка му се разболява от рак. Въпреки това Исал не е подготвен да се съобщи: " Няма да спрем да се борим ", споделя той и е уверен, че " един ден несправедливостите ще бъдат разкрити. Ние не сме въоръжени терористи, нито държавни врагове. Единствената ми виновност е, че бях член на профсъюз ".

Жертви на забрани и унижения

От опита за прелом през 2016 година до момента са уволнени общо 134 000 души. Три години по-късно описът със забрани и унижения, на които те са подложени, е по-дълъг, в сравнение с допускат мнозина.

Засегнатите споделят прекарванията си в интернет конгреси. Оплакванията им са от най-различен темперамент: от безнадеждното търсене на работа до отводите на лекари да ги прегледат. Някои споделят, че не ги назначават в държавни предприятия, други описват за уволнения.

Ситуацията е обременяваща за мнозина, най-много във финансово отношение. Мнозина не могат да си получат пенсиите, не им се отпускат заеми или пък не могат да покрият отговорностите си по взети заеми. Студентите не получават стипендии. Други описват, че не съумяват да си наемат жилище или пък, че не съумяват да продадат недвижимите си парцели. Говори се за обществено линчуване.

По публични данни, общо 126 000 души са подали молби да бъдат върнати на работа пред Комисията по изключителното състояние. 78% от молбите са обработени, от тях 88 700 са отхвърлени. До момента единствено 9 600 души са получили правото да се върнат на предходните си работни места. 28 000 към момента чакат решението на Комисията.

Йомер Фарук Гергерлиолу, доктор и народен представител от прокюрдската Народнодемократическа партия в Коджаели също е пострадал. Той е единственият народен представител, който се занимава с тематиката. От 2016 година насам дружно с няколко професори проучва и обобщава обстановката. По неговите думи - Турция се намира в едно безпределно изключително състояние. И то без значение от обстоятелството, че в това време от опита за прелом са минали повече от три години.

" Искат да пречупят хората "

" Милиони хора не престават да усещат следствията ", споделя той. " Много от тях на вятъра търсят работа в частния бранш, на мнозина им е отказано да излизат в чужбина. Те нямат право да одобряват предложенията на Агенцията по труда, а държавната администрация пречи на тези хора да основават лични компании. Често даже не могат да изтеглят парите, които са им изпратени от чужбина. " За Гергерлиолу това са " нацистки способи, с които желаят да пречупят хората ". По неговите думи ограниченията стават все по-драстични, а страната не прави безусловно нищо.

Б.О., който не желае името му да бъде посочено, е на 33 години и е преподавател по обучение. Преживял е какво ли не през последните три години. Бил уволнен от работа, полицията го арестувала и обвинила, че изпраща шифровани известия с месинджъра ByLock. Правителството счита, че това приложение се употребява за връзка от Движението на Гюлен. Когато излиза наяве, че учителят - както и мнозина други - инцидентно е бил трансфериран към това приложение, бил оневинен, само че останал без работа. За да устоя брачната половинка си и двете си деца, се преместил в различен град, намерил си работа като домоуправител, само че единствено след три дни бил уволнен като " съперник на властта ". Днес мъжът е болен от рак и се бори за оцеляване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР