В Турция откриха виновника за пандемията от коронавирус - хомосексуалните.

...
В Турция откриха виновника за пандемията от коронавирус - хомосексуалните.
Коментари Харесай

В Турция: Хомосексуалните са виновни за коронавируса

В Турция откриха " виновника " за пандемията от ковид - хомосексуалните. Скандалното изявление на шефа на Дианет врзиви светските кръгове на турското общество. Президентът Ердоган обаче го отбрани абсолютно. Вижте коментара на:

Председателят на турската Дирекция по религиозните въпроси Дианет Али Ербас е прочут с консервативното си пояснение на исляма. Според критиците неговият мироглед не дава отговор на времето, в което живеем. Ербас остава правилен на себе си: в своята първа проповед по случай Рамазан той свърза експлоадирането на пандемията от ковид с хомосексуалността и безбрачието . „ Заради тях гние поколението и пораждат заболявания ", заяви той и не пропусна да означи, че ислямът не приема хомосексуалността.

Изявлението на Ербас провокира отвращение в светските кръгове на турското общество  - юристи, политици и общественици обвиниха президента на Дианет, че е направил закононарушение от ненавист и е отворил необятно вратите пред дискриминацията. Според турския президент Ердоган обаче Ербас просто е извършил дълга си. “Оценката е съобразена с исляма и Корана ”, съобщи той в понеделник. Президентът подчертава дебело, че изявлението на шефа на религиозната дирекция, която му е директно подчинена, е “правилно от горната страна до долу ”.

Хомофобия и ислям

Ердоган упрекна адвокатската камара в Анкара, която разкритикува изявлението на Ербас, че по този метод правила офанзива против исляма и турската страна. В своя декларация от камарата подчертаха, че хомофобските изявления на президента на Дианет не са изолиран случай и припомниха, че нееднократно той е защитавал изнасилвачи на деца и женомразци.

Позицията на юристите разпали спор за хомофобията и ислямската традиция . В Туитър привърженици на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) започнаха да споделят хаштага “Али Ербас не е самичък ”. С сходни изявления се включиха и представителите на Ердоган и на ПСР. Вторият определи изявленията на адвокатската камара като “фашистки и невъзпитани ”. Малко по-късно държавното обвиняване стартира следствие против организацията за “обида към религиозни полезности, споделяни от огромна част от популацията ”.

Омразата ще легитимира насилието

Според Елифкан Демиртас от адвокатската камара и експертка по правата на ЛГБТ-общността, следствието е “тъжен образец за това колко необятно публикувана е към този момент омразата ”. Тя счита, че сходни изявления, които упрекват хората с друга полова ориентировка за пандемията, ще легитимират насилието.

Твърдението на Дианет е “ненаучно и дискриминационно по отношение на ЛГБТ-общността. Дианет трябва да осъзнава по-добре своята отговорност към обществото ", счита Йълдъз Тар от организацията “KAOS GL ”, бореща се против дискриминирането.

Проблемите на ЛГБТ-общността в Турция не са от през вчерашния ден. На гей парада в Истанбул предишното лято се стигна до конфликти сред участници в шествието и полицията. Органите на реда се пробваха да разпилян събралото се голям брой със сълзотворен газ и гумени палки. За финален път парадът в Истанбул беше позволен през 2014 година, а година по-рано в шествието се включиха 100 хиляди души.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР