В Турция няма работа. Тук изобщо не е хубаво, в

...
В Турция няма работа. Тук изобщо не е хубаво, в
Коментари Харесай

В Европа е по-хубаво от Турция - защо мигранти отново поемат на запад

В Турция няма работа. Тук въобще не е хубаво, в Европа е по-хубаво ", споделя Мохамед Абдула, чакащ на опашка в Истанбул да се качи на рейс за гръцката граница. 25-годишният сириец споделя, че желае да стигде до Германия.

Телевизионни фрагменти и фотоси на международните организации демонстрират стотици мигранти, поели по пътищата на Западна Турция към границите с България и Гърция и това замязя на началото на имигрантската рецесия от 2015 година Но този път е друго, тъй като на Граничен контролно-пропусквателен пункт Пазаркуле гърците посрещат десетките мигранти, пробвали да влязат, със заграждения от бодлива тел и димки.

Хората, блокирани в ничията земя, бягат обратно от дима, само че от Турция ги бутат назад, споделя " Ройтерс ".

Фахреттин Алтун, шефът на връзките на държавното управление, споделя, че решението да бъдат пуснати част от близо 3.6 милиона имигранти към Европа надали ще има последствия за връзките със Запада. Анкара нямаше различен вид, с изключение на да понижи граничните ограничавания поради това, че не получава задоволително поддръжка от чужбина, че е приютиля милиони чужденци, добавя той, представен от " Ройтерс ".

Хами Аксой, представител на външното министерство, споделя почти същото - да пуснеш няколкостотин мигранти на запад не значи смяна на политиката на държавното управление към бежанци и търсещи леговище. Според него през днешния ден са потеглили " някои имигранти и търсещи леговище, обезпокоени от събитията в Идлиб ". " Ако обстановката се утежни, и рискът ще се усили, надлежно ".

" Тук има доста проблеми. Искаме турското и европейските държавни управления да отворят тази врата ", споделя Хамид Мохамед, който държи в ръце малко момиче на границата с Гърция. Наблизо няколко младежи стартират да играят футбол, като няма какво друго да вършат. Жени в забрадки плачат обезверено.

Границите с България и Гърция са запечатани със съглашението сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година и в Брюксел оповестиха, че не са получавали никакво публично съобщение от Анкара, че то към този момент не работи. Днес на двете места дойдоха сирийци, иранци, пакистанци и мароканци, споделя проправителствената турска новинарска организация " Демирйорен ".

" Чухме през днешния ден за турско решение по малкия екран ", споделя Сахин Небизаде, 16-годишен афганистанец. Той е един от хората, натъпкали се в три таксита, патеглящи от покрайнините на Истанбул. Тук живеем, само че желаеме да отидем до Одрин и след това - до Гърция ", споделя той за " Ройтерс " на съвършен турски.

На юг по егейския бряг на Турция малките екрани демонстрират 20-ина души, в това число дами и деца, да се качват на надуваема лодка, за която се твърди, че потегля за гръцкия остров Лесбос.

Всичко това наподобява на добре обмислен опит да е окаже напън над Европейски Съюз и НАТО да поддържат турската интервенция в Идлиб. Самият факт, че медии в Турция започнаха да оповестяват, че на полиция и граничари е подредено да не се намесват в идващите 72 часа, сътвори претекст за мнозина незабавно да опитат щастието си. Раздвижване има в региона на Чанаккале, Чешме, Карабурун, Сеферихисар и Дикили в провинция Измир и в Кушадъсъ и Кушадъсъ в провинция Айдън.

В Истанбул сирийската общественост стартира да провежда рейсове до границите. Турската телевизия NTV сподели, че хора с раници, крачещи през полето, са бежанци, отправили се към Капъкуле на границата с България, само че че там не им е било разрешено да преминат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР