В турския парламент продължават дискусиите и гласуването на пакет от

...
В турския парламент продължават дискусиите и гласуването на пакет от
Коментари Харесай

Турция освобождава 90 хил. затворници на фона на пандемията

В турския парламент не престават полемиките и гласуването на пакет от законодателни промени. Той съдържа над 90 проектопоправки в 12 закона. До момента депутатите в Меджлиса утвърдиха първите 30, предава БНР.
По-рано пакетът ограничения беше гласуван от правната комисия в турския парламент, а предходната седмица бяха приключени разискванията в пленарна зала да бъдат предварително освободени или сложени под домакински арест. Целта е да бъде понижен броят на хората в пандизите като превантивна мярка против вероятно разпространяване на ковид в пренаселените места за отнемане от независимост.
Предвижда се предварително да бъдат освободени тези, които са изтърпели половината, а не както беше до момента – 2/3 от избраното им наказване.
Мярката обгръща възрастни и заболели пандизчии, бременни и жени-затворнички с деца, които се намират с тях зад решетките. Всички предварителни освобождавания ще бъдат одобрявани от арбитър.
Извън обсега на законодателната смяна остават тежки закононарушения като убийства, търговия с опиати и обвиняванията в тероризъм, по които са наказани или подведени под отговорност и голям брой политически деятели и публицисти. Сред тях има и хора над 60 години като предприемача и човеколюбец Осман Кавала, журналистът Ахмед Алтан и други
Журналисти започнаха акцията „ Знаеш ли, че? “, в която упорстват за освобождение на публицистите, правозащитниците, юристите, деятелите и други, задържани поради политически закононарушения.
Опозицията подлага на критика измененията, включени в пакета, поради опасения за нарушение на демократични права.
Пакетът включва регулации за даване на данни за интернет-потребителите от страна на доставчиците и електронните услуги; обществените медии да бъдат длъжни да отворят свои локални представителства, в случай че работят в Турция, като могат да им бъдат налагани санкции, дават се благоприятни условия даже въоръжените сили да правят следствия, в случай че „ при потребност “ това бъде поискано от тях от телекомуникационния регулатор (ВТК).
При внасянето на проектозакона в Меджлиса предходната седмица от обсега на предлагането за прошка бяха изключени половите похищения след напън от страна на женски и правозащитни организации. Първоначалната редакция предвиждаше направилите полови похищения също да могат да се възползват от предварителното освобождение.
Не става дума за прошка, а за освобождение под изискване, посочи при полемиките предходната седмица заместник-председателят на правната комисия в Меджлиса от ръководещата Партия на справедливостта и развиването Йълмаз Тунч. По думите му не е вярно тероризмът да се дефинира като политическо закононарушение:
„ Може да наподобява като публикация или изложение на мнение, само че това не е изложение на мнение, в случай че има подбудителство към принуждение, “ счита той.
Освободените 90 000 души ще бъдат сменени в пандизите от други 90 000, които не се подчиняват на властта на Партията на справедливостта и развиването, разяснява от парламентарната естрада депутатката от прокюрдската Демократична партия на народите Мерал Данъш-Бешташ.
Съветът на Европа в собствен отчет показва, че от страните-членки на организацията Турция е на второ място по брой на пандизчиите след Русия, която обаче има и доста по-многобройно население.
Турция обаче води по претъпканост на пандизите, като на мястото за 100 души се намират 123 пандизчии, показва Съветът на Европа.
В момента в турски затвори се намират съвсем 300 000 души.
Правозащитници са загрижени и поради качеството на храната и неналичието на хигиенични условия в местата за отнемане от независимост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР