В турската столица Анкара пристигна американска делегация начело със съветника

...
В турската столица Анкара пристигна американска делегация начело със съветника
Коментари Харесай

Критични разговори в Анкара с делегация на САЩ, водена от Джон Болтън

В турската столица Анкара дойде американска делегация отпред със съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

В делегацията са включени ръководителят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили военачалник Джоузеф Дънфорд и специфичният представител на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри. Джефри е някогашен дипломат в Анкара и се чака да бъде избран за координатор на битката против " Ислямска страна ".

Делегацията ще организира диалози с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с други виновни турски представители, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предвижда да бъде разисквана обстановката в Сирия в подтекста на изказването на американския президент, че американските бойци ще се изтеглят от Сирия. Изявление, което бе посрещнато с утвърждение от страна на Анкара. В навечерието на визитата обаче Джон Болтън съобщи пред публицисти в Израел, че Съединени американски щати няма да изтеглят войските си от Сирия, до момента в който не се реализира съглашение с Турция за отбрана на кюрдите.

Думите му провокираха бурни реакции в Турция. Редица наблюдаващи считат, че днешните диалози ще бъдат сериозни точно заради тази причина.

Турският министър на защитата Хулуси Акар, който също ще има диалози с американската делегация уточни, че Турция води битка с терористите от ПКК/СЗН /Кюрдска работническа партия/Сили за отбрана на народ/ и ДАЕШ /арабски акроним на " Ислямска страна " /, които съставляват заплаха за етническите общности на кюрдите, арабите и тюркмените в Сирия. Главната цел на Турция е да почисти Сирия от терористите, сподели той.

В същото време, малко преди идването на американската делегация в Анкара, пристигна изказване от Тръмп. Американският президент уточни в Туитър, че няма смяна в първичните му изказвания по отношение на изтеглянето от Сирия. " Ще продължим да водиме война с ДАЕШ и по едно и също време с това ще се изтегляме от Сирия по най-удобния метод ", написа той.

От турска страна в диалозите се чака още веднъж да бъде сложено настояването за екстрадиция на мюсюлманския просветител Фетхуллах Гюлен, считан за началник на осуетения опит за прелом през 2016 година, и да бъде предаден на турското правораздаване.

Представител на държавното управление счита, че е реализиран прогрес с американската страна в тази тенденция. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР