В турската провинция Айдън е открита църква, датираща отпреди 1600

...
В турската провинция Айдън е открита църква, датираща отпреди 1600
Коментари Харесай

Откриха църква на 1600 години в Турция

В турската провинция Айдън е открита черква, датираща отпреди 1600 години. Находката, която се намира в античния град Приене, е включена в предварителния лист на ЮНЕСКО дружно с целия елински полис, написа турският вестник Daily Sabah.

Построена от първата християнска общественост в района, църквата датира от интервала на ранното християнство.

Али Алтън, академик от университета Бурса Улудаг, сподели пред Анадолската организация, че църквата е може би най-ранната в района и за разлика от другите църкви и храмове, открити преди този момент, тя е издигната за всеобщо поклонение от първите християнски общности в района.

Church dating 1,600 years back discovered in Turkey's Priene ancient city
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency)
Установихме, че подът на църквата се състои от камъни с дребни размери, събрани дружно, които са покрити с мозайка, украсена с геометрични претекстове ", сподели Алтън и означи, че вътрешните стени на постройката са покрити с отвесни рисунки.

„ Тези фрески се състоят от няколко разнообразни пласта, което ни демонстрира, че църквата е била употребена, започвайки от първите етапи на интервала на ранното християнство до късните интервали на византийската ера ", изясни Алтън.

Разположена в регион, употребен като гробище, църквата с правоъгълна форма е известна още като „ Помпей от Анадола “ и е от огромно значение за построяването на първата християнска общественост в Приене, демонстрират изследванията.

Разкопките в античния град са стартирани от немски археолози през 1895 година и от този момент са открити разнообразни структури, вариращи от храмове, театри, агора, публични здания и магазини до образователни здания.

Church of 'first Christian community' discovered in ancient city of Priene
— istockhistory (@istockhistory)
Приене, прочут като район, където науката и изкуствата процъфтяват, е бил също дом на известния гръцки мъдрец Биас от Приене -, мъдрец, юрист и общественик от VI век пр.н.е., постоянно представен в описите на седемте мъдреци на Гърция, споделя Алтън.

Древният град притегля вниманието с храма на Атина Полиас (Приене), храма на Деметра, светилището на египетските богове, византийска черква и спектакъл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР