В Туркменистан - затворена и авторитарна страна в Централна Азия

...
В Туркменистан - затворена и авторитарна страна в Централна Азия
Коментари Харесай

В Туркменистан представят първата чуждестранна опера след 19-годишна забрана

В Туркменистан - затворена и властническа страна в Централна Азия - във вторник беше показан първият театър на задгранична опера след близо 19-годишна възбрана на този тип изкуство, оповестено за " несъвместимо с туркменския нрав ", предадоха Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Държавният спектакъл в столицата Ашхабад беше препълнен за представлението на фамозната опера " Палячи " на италианския композитор Руджеро Леонкавало , част от програмата на интернационален фестивал на културата.

" В продължение на близо две десетилетия бяхме лишени от цялостен раздел от културата. Дълго чаках този миг ", сподели за Агенция Франс Прес 59-годишната Анна Краснова.

Режисьорът на спектакъла Даниеле де Пиано означи, че операта " Палячи " е показана в границите на " стратегия за културен продан " сред Италия и Туркменистан . Де Пиано съобщи, че за него е част да е първият постановчик, върнал оперното изкуство в Туркменистан. Надявам се това да е началото на нов път, построен от по-близки връзки сред Туркменистан и операта, най-много италианската опера, добави той.

Първият президент на самостоятелен Туркменистан Сапармурат Ниазов, умрял през 2006 година, забрани през 2001 година задграничните опери и балети, с цел да резервира, както той споделяше, туркменската просвета.-->

Приемникът на Ниазов - Гурбангули Бердимухамедов - продължи да следва доста от рестриктивните политики, наложени преди идването му на власт през 2006 година, и също е обект на мощен фетиш към личността.

Засега няма намек, че и балетът ще се завърне в централноазиатската страна. В визиите на доста туркменистанци тези форми на изкуство са неразривно свързани с съветското и руското владичество, отбелязва Франс прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР