В Тунис отбелязват с вълнения седмата годишнина от Революцията на

...
В Тунис отбелязват с вълнения седмата годишнина от Революцията на
Коментари Харесай

Протести в Тунис за годишнина от Революцията на жасмина

В Тунис означават с безредици седмата годишнина от Революцията на жасмина, с която стартира вълната от промени в района, наречена Арабска пролет. Днес приключва цяла седмица на митинги против ограниченията за икономии в бюджета и безработицата. Имаше и безредици, при които почина един човек и са задържани над 800.

 © Българска телеграфна агенция
Тази седмица в Тунис скандират лозунги от 2011 година - " работа, независимост, достолепие ". Това е единствено един от признаците, че промяната на режима не е донесла благополучие за хората. В страната има безработица, инфлацията и налозите се покачват. Хората упорстват за ефикасна битка с корупцията.
- Това е митинг против бюджета за 2018-а, който води до обедняване на жителите.
Днес управляващите дадоха обещание да усилят помощите за бедните с над 70 млн. $, и да обезпечат здравни грижи за всички. В днешните шествия хората желаеха и самопризнание за починалите по време на революцията.

- Искаме лист с имената на убитите и ранените. Те се жертваха поради тези, които заеха постове, върнаха се от заточение, излязоха от пандиза.
Самозапалването на обезверен от бедността махленски продавач, беше искрата, която възпламени първите митинги против дълготраен деспот в арабския свят в края на 2010 година Революцията на жасмина беше наричана и Туитър гражданска война, тъй като митингите се проведоха в обществените мрежи. Тя беше и най-кратка - на днешния ден през 2011 година президентът Бен Али благоразумно избяга в Саудитска Арабия. В размириците починаха 338 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР