В тунел Траянови врата“ на АМ Тракия“ ще се изгради

...
В тунел Траянови врата“ на АМ Тракия“ ще се изгради
Коментари Харесай

Градят уникална система за идентификация в тунел Траянови врата

В тунел „ Траянови врата “ на Автомагистрала „ Тракия “ ще се построи неповторима за България система за автоматизирана идентификация на пътните произшествия, каквато досега не е правена у нас. Това заяви ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски пред участниците в Международния конгрес по пътна сигурност и нововъведения „ Нови технологии и положителни европейски и международни практики “.

Той се провежда от Браншовата асоциация „ Пътна сигурност “ и Международната пътна федерация (IRF).

Председателят на АПИ уточни, че за повишение сигурността на придвижване по главната пътна връзка сред София и Бургас сега се организира социална поръчка за реализатор при построяването на умна транспортна система на автомагистралата. Индикативната стойност на новия и новаторски за пътната администрация план е над 7 млн. лева, а средствата са обезпечени от фондовете на Европейския съюз. В момента тръжната комисия преглежда техническите оферти на претендентите и в идващите седмици следва отваряне на ценовите предложения и класиране на претендентите.
Предвижда се в тунел „ Траянови врата “ да бъде построена система, която ще разреши посредством преносими бариери да се ръководи и пренасочва трафикът в една от двете тунелни тръби, тъй че при настъпване на случай в едната тръба, трафикът да се пренасочва по другата. Съоръжението ще бъде с ново LED осветяване, електронни осведомителни табели, светофарни уредби, метеорологични станции при порталите на оборудването и други

На автомагистралата ще бъдат инсталирани и 40 бр. електронни осведомителни табели по 20 бр. във всяка посока. Чрез тях водачите в действително време ще се осведомят за зародило събитие на пътя, което е бърза, надеждна и високотехнологична опция за навременно известяван на водачите за настоящата пътна конюнктура, въведените ограничавания и различните направления. За първи път ще бъдат инсталирани и камери за премерване на междинна скорост и мониторинг на трафика на избрани сектори от Автомагистрала „ Тракия “, като задачата е повишение сигурността на придвижване и съблюдаване на рестриктивните мерки на скоростта. Друга оригиналност ще е монтирането на датчици за претегляне на моторните транспортни средства в придвижване. По този метод ще се филтрират претрупаните транспортни средства и ще се даде опция за осъществяването на повече на брой, по-бързи и по-ефективни инспекции.

Председателят на АПИ показа пред участниците във форума 5-те огромни и основни за сигурността на придвижване инфраструктурни планове, които пътната организация ще осъществя в идващите години - доизграждането на автомагистралите „ Струма “ и „ Хемус “, на „ Русе - Велико Търново “, Видин - Ботевград и София - Калотина, чиято обща планирана стойност е над 7 милиарда лева

Убеден съм, че с реализирането им в пъти ще се увеличи сигурността на придвижване, съобщи Терзийски.

Той акцентира, че през днешния ден, никой ни си спомня за така наречен „ Отсечка на гибелта “ както се наричаше секторът от второкласния път II-66 по направлението Стара Загора - Сливен. С построяването на автомагистрала „ Тракия “ в сектора сред Стара и Нова Загора преди близо 7 години от черната статистика отпадна тази конфликтна точка, която години наред вземаше жертви при тежки произшествия. След стартирането на магистралния сектор през 2012 година по направлението няма нито един тежък случай със умрял, до момента в който година преди този момент през 2011 година жертвите са 5. Последната статистика на Министерство на вътрешните работи за 2018 година също демонстрира, че минимум пътни произшествия стават на автомагистралите. От общо 2477 тежки пътно-транспортни катастрофи през предходната година 268 са били на автомагистрални сектори, а тежките произшествия на пътища първи и втори клас са сред два и три пъти повече.

По време на форума заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев посочи, че за възстановяване на пътната сигурност съществена роля има добре квалифицираната и задоволително издържана нормативна и регулаторна база, предпоставяща високи критерии и условия към всички виновни страни в процеса на създаване и употреба на пътищата и в това време непрестанно повишаващ се надзор за осъществяването на тези критерии.
Заместник – районният министър заяви, че специалисти от Министерство на регионалното развитие и АПИ създават Програма за обезопасяване на неподвижните трудности в крайпътното пространство, в която ще бъдат набелязани съответни ограничения за повишение на сигурността по автомагистралите, скоростните пътища и тези от първокласната и второкласната пътна мрежа.

Наред с това се приготвят промени в Закона за пътищата с оглед разширение обсега на одитите за пътната сигурност върху всички републикански и общински пътища, изясни още Йовев и добави, че с тези промени ще се регламентира присъединяване на инспектор по пътна сигурност в инспекциите на пътищата в употреба за определяне на обвързваните с пътната сигурност характерности и предотвратяването на катастрофи. Очаква се тези промени да бъдат импортирани за разглеждане от Министерски съвет доникъде на тази година.

Предстоят промени и в Наредбата за определяне и обезопасяване на секторите с централизация на пътно-транспортни катастрофи и за категоризиране сигурността на пътищата, за прецизиране на Методиката за определяне на по-рисковите сектори, стана ясно още по време на форума.

Заместник-министърът на районното развиване заяви, че специалисти от Министерство на регионалното развитие и АПИ приготвят и Наредба за ограничаващите системи по пътищата, като новото тук е, че тя ще обгръща освен републиканските, само че и общинските пътища в страната.

Обмисля се и въвеждането на нови предупредителни знаци на пътя: за формиране на задръстване; за понижена видимост; за настъпило пътно-транспортно произшествие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР