В цялата страна за днес е обявено предупреждение за силен

...
В цялата страна за днес е обявено предупреждение за силен
Коментари Харесай

Времето: Сняг, виелици, дъжд и бурен вятър

В цялата страна за през днешния ден е оповестено предизвестие за мощен снеговалеж и мощен вятър. В няколко области ще вали мощен дъжд, съпроводен с вятър.

Жълт код за сняг и вятър е в действие за София, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Смолян.

Оранжев кодът за сняг и вятър е разгласен за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен.

Оранжев код за дъжд и вятър има за областите Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

В по-голямата част от страната преваляванията ще продължат през целия ден. Около обяд дъждът по Черноморието ще премине в сняг.

Северозападният вятър ще е мощен до плевел на моменти в Дунавската низина и Източна България и ще е  причина за снежни виелици, преспи и навявания.

Максимални температури ще са сред минус 2 и 3 градуса, по Черноморието до 6-8, в София – минус 1. През нощта против вторник в цялата страна снеговалежите ще спрат и над доста региони облачността ще се раздра.

В планините през днешния ден ще е облачно и ще вали сняг. По-късно денем в масивите от Югозападна България преваляванията ще спрат. Ще духа мощен и плевел северозападен вятър и ще има снежни виелици и по проходите ще се образуват преспи. Максимална температура на височина 1200 метра към минус 3, на 2000 метра - към минус 8 градуса.

Продължителността на деня е 9 ч. и 37 мин.

Атмосферното налягане е доста по-ниско от междинното за януари - от запад ще стартира да се покачва.

През идващите дни ще бъде студено, само че преваляванията ще спрат. Снежната завивка в Северна България и по високите полета на Западна ще се задържи и минималните температури там ще са близки и даже по-ниски от минус 10 градуса.

Още във вторник вятърът сензитивно ще отслабне, тук-там в Западна България и ще стихне. През втората половина на седмицата ще стартира постепенно стопляне. Ще има и слънчеви часове, повече в планините, а към четвъртък - петък допълнително региони. На места в низините и затворените котловини, както и в Източна България, ще има условия за мъгли или ниска облачност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР