В цялата страна има проблем с лошото качество на водата.

...
В цялата страна има проблем с лошото качество на водата.
Коментари Харесай

Омбудсманът: В цялата страна има проблем с лошото качество на водата

В цялата страна има проблем с неприятното качество на водата. Цената би трябвало да бъде обществено търпима, само че в това време качеството ѝ да е положително.  Това сподели пред Българска национална телевизия националният омбудсман Диана Ковачева.

Ковачева сподели, че в петък е изпратила рекомендация до министъра на районното развиване с гледище в къси периоди да станат решенията за различно водно обезпечаване и също по този начин жителите да бъдат всекидневно осведомени за ограниченията, които се вземат. Още през месец октомври тя е сезирала КЕВР и Министерството на околната среда и водите. Тя е напомнила на министъра, че в цялата страна има проблем с неприятното качество на водата. По нейно мнение е нужна смяна в Наредба №4, тъй като сега няма процедура, в случай че от чешмата ви потече кмръсна вода, да се площа по-ниска цена.

" Ц ената на водата би трябвало да бъде обществено търпима, само че в това време качеството й би трябвало да бъде положително.  Липсата на успеваемост на ВиК сдруженията и надвишаването на лимитите са измежду аргументите за рецесията в Перник ", сподели омбудсманът.

Относно мръсния въздух в София Ковачева съобщи, че съгласно нея преди всичко е значимо жителите да бъдат осведомени тогава, когато въздухът е нечист.  Също по този начин е значимо и краткотрайните ограничения, които съдът дефинира да бъдат спазвани и да се мият по-често улиците. Важно е да има надзор, само че е значимо и жителите да са съзнателни и да не горят отпадъци, сподели тя.

По мотив въвеждането на системата " Бонус-Малус " омбудсманът е на мнение, че има неправда в нея. Изпратена е рекомендация до Комисията по финансов контрол. Срокът за разискване е продължен.  Това, което е тормозило Ковачева, е фактът, че сякаш добросъвестните водачи не са задоволително подтиквани.

Омбудсманът разяснява и че са нужни още промени във връзка с насилието над дами. " Над две дами на месец губят живота си вследствие на домашно принуждение. Няма задоволително спешни центрове у нас ", сподели тя. Според Ковачева те би следвало да са най-малко 28.

Омбудсманът заяви още, че институцията на публичният бранител има над 10 000 тъжби от жители, над 23 000 души са минали през приемната, обадили са се по телефона.  Диана Ковачева сподели, че пътува непрестанно из страната и се пробва да бъде покрай хората.

 

topnovini.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел| <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР