В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която

...
В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която
Коментари Харесай

„Ел Паис“: Европа се самоубива демографски

В цяла Европа се следи подсилване на крайнодясната идеология, която е следствие от неприязънта към имигрантите и все по-засилващия се боязън от загуба на самобитността, написа Милагрос Олива.

Привържениците на сходна идеология желаят да трансфорат Европа в непристъпна цитадела, която ще издържи на натиска на обсаждащите я на продънени лодчици имигранти. Те не желаят да признаят, че ориста на тяхната цитадела зависи точно от тези, които се намират от външната страна на стената, написа създателят в „ Ел Паис “. Европа към този момент от дълго време се намира на пътя на демографското самоубийство. Сега в Евросъюза живеят 511 млн. души, само че от 2015 година смъртността надвишава раждаемостта и в случай че числеността на популацията на Европа към момента не е почнала да понижава, то това е единствено заради това, че всяка година идват 1,3 млн. имигранти, счита Оливо.

През 1900 година в Европа са живеели 20% от международното население. През 1960 година – 13,5%. През 2015 година това число към този момент падна до 6,95%, а по прогнози до 2040 година то даже ще падне под 5%, в случай че Брекзит се провали. Само че значимо е не самото понижаване на числеността на популацията, а и това както това ще се отрази на жизнеспособността и продуктивността на Европа. На демографската рецесия въздейства съчетаването от два фактора, които са разследване от цивилизационния напредък: увеличение на междинната дълготрайност на живота, която към този момент доближи 81 година, и сериозната рецесия с раждаемостта. За поддържане на числеността на популацията коефициентът на раждаемост би трябвало да бъде 2,1 деца на една жена. Сега приблизително за Евросъюза този индикатор е 1,5. В Испания обстановката е напълно печална, написа „ Ел Паис “ – по-висока дълготрайност на живота и по-ниска раждаемост – 1,2 деца на жена.

Ако тази наклонност се резервира, а вратите за имиграцията останат затворени, то през 2050 година популацията на Европейски Съюз ще се понижи с 49 милиона души (с 11 млн. в Германия и със седем – в Испания). Съкращаването на работоспособното население ще се отрази на икономическото развиване. По оценки на Националния институт по статистика след 40 години Испания ще има с 8,7 млн. души по-малко работоспособно население и с 8 милиона повече пенсионери. Как тогава ще блъдат обезпечавани 17 милиона пенсионери, измежду които безспорно ще има и такива, които през днешния ден гласоподават за десницата, установи Оливо.

И заключава, че за поддържане на растежа на популацията на Европа са нужни огромни миграционни потоци./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР