В цяла Европа има компенсации, енергийната криза е за всички

...
В цяла Европа има компенсации, енергийната криза е за всички
Коментари Харесай

Никола Стоянов: не са нужни компенсации за газ в България, под тавана сме

„ В цяла Европа има обезщетения, енергийната рецесия е за всички и всички я вземат решение горе долу по един и същи метод. Изземват се свръхпечалби на енергийните сдружения и с тях се финансират тези обезщетения, тъй че да може да се дадат устойчиви цени на бизнеса “, изясни в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. 

България в това отношение в последните два месеца и половина се оправи доста добре, ни сме постоянни, добави той. Според него обезщетения за газ няма да са нужни, тъй като цените ще са много под тавана, който бизнесът е сложил. Търговете, които са пуснати, са до края на 2023 година, чакаме доста конкурентни цени, тъй че може да се каже, че тази рецесия е зад тила ни, разяснява служебният министър на стопанската система. 

„ Ситуацията е много динамична и в случай че преди два месеца ме бяхте питали дали чакам положителен сюжет, щях да кажа „ не “. Сега имаме дълготраен контракт с Азербайджан, към него можем да прибавим и такива за LNG и тръбен газ “, означи Никола Стоянов. 

През седмицата, след съвещание на Кризисния щаб по енергетика, служебното държавно управление заяви, че е разработен механизъм за енергийни обезщетения и за тяхното финансиране за справяне с високите цени на силата. Според Никола Стоянов всички оферти са обърнати към една цел – бизнесът ни да бъде конкурентоспособен. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР