В цяла Австралия горят пожари, а в Букурещ е обикновена

...
В цяла Австралия горят пожари, а в Букурещ е обикновена
Коментари Харесай

Без пожари: В Букурещ въздухът е мръсен, колкото в Сидни

В цяла Австралия горят пожари, а в Букурещ е елементарна нощ при започване на годината. И въпреки всичко въздухът, който жителите на румънската столица дишат е също толкоз замърсен, колкото и оня, който задушава австралийците. Именно това накара медиите в цялата страна да извърнат внимание на този проблем.

Оказва се, че Букурещ е един от най-замърсените градове в Европа, а Европейската комисия е стартирала процедура за нарушаване против Румъния поради непрекъснато превишаване на количествата фини прахови частици във въздуха. Според в. "Адевърул " управляващите са неспособни да реализират качеството на въздуха според закона.

Проблемът на Букурещ произлиза от колите - над два милиона коли се движат по улиците на румънската столица, причинявайки сериозен трафик. Замърсяване генерира и строителството и изключително обектите, които не съблюдават нормите за организация на работа. Но за сметка на това, зелените пространства са незадоволително.

Допълнителен проблем основава и фактът, че зимата атмосферното налягане е ниско, а повече жилища се отопляват на печки.

От "Адевърул " означават, че през нощта стойностите на замърсяване са по-високи поради влагата, която се наслагва върху праховите частици, защото улиците не се чистят както би трябвало.

Румънската страна не разполага с работеща мрежа, която да предава ежедневни данни на индикаторите на замърсяване и не обезпечава правилно наблюдаване на качеството на въздуха, отбелязва още вестникът.

Мръсният въздух взе и своята "първа жертва ", съгласно осведомителния уебсайт Зиарел. Това е ръководителката на Националната защита по околна среда Габриела Дорожан, която е подала оставка.

В края на предходната седмица казусът с мръсния въздух в Букурещ бе върнат във фокуса на публичното внимание от общинския консултант от "Съюз за избавление на Румъния " Октавиан Берчану.

Цитирайки данни от разнообразни измервания, той сподели, че въздухът в Букурещ в нощта на 4 против 5 януари е бил нечист колкото този в Сидни.

И това, в случай че големи територии към град Сидни са опустошени от горски пожари, до момента в който в Букурещ бе елементарна нощ при започване на годината, отбелязва Зиаре.

В публичното пространство бързо се развихри скандал, а Влад Войкулеску - евентуален претендент за кмет на Букурещ от партия ПЛЮС, упрекна актуалната кметица Габриела Фиря, че даже не е пробвала да разбере и да изясни за какво градът е с толкоз замърсен въздух.

Никушор Дан - различен евентуален претендент за кмет, изброи ограниченията, които Габриела Фиря не е подхванала за понижаване на замърсяването, макар че е разполагала със средства и политическа поддръжка, с цел да го направи.

Министърът на околната среда Костел Алексе пък прикани жителите на столицата да пазят здравето си както могат, в това число носейки маски.

След това сред министъра и кметицата се развихри същински скандал, като в един миг Габриела Фиря посъветва министъра на околната среда да се реалокира от Букурещ, откакто не му харесва обстановката. Министърът отговори, че кметицата е тази, която би трябвало да се реалокира.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР