В цял свят се проведоха митинги по случай Международния ден

...
В цял свят се проведоха митинги по случай Международния ден
Коментари Харесай

В Деня на жената: Митинги за правата на жените из цял свят

В целия свят се организираха манифестации по случай Международния ден на дамата. Това се случва, откакто на девойките в Афганистан беше неразрешено да учат, в Иран избухнаха всеобщи митинги за правата на дамите, а в Съединени американски щати беше анулирано знаково решение за абортите.

Демонстрации се организираха в Париж, Берлин, Бейрут, Джакарта, Сингапур и други градове. Планирани бяха манифестации и в други градове, съобщи „ Ройтерс “.
Шествие ще има и у нас
И у нас довечера ще се организира шествие за правата на дамите под надпис „ Нито една повече “. Шествието ще се събере на пилоните на НДК в София в 19:00 часа. Организаторите – Феминистки мобилизации, показват, че в България „ от началото на 2023 година всяка седмица една губи живота си заради домашно и полово основано принуждение от собствен непосредствен или сътрудник “.

„ Междувременно на 27 януари представители от Българска социалистическа партия, Възраждане и ГЕРБ гласоподаваха срещу Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашно принуждение (ЗИД на ЗЗДН), залагайки за следващ път предизборно на грозна и евтина агитация против дамите и ЛГБТИ+ хората в България, обричайки десетки хора на гибел, както и 1 милион дами на това да продължат да страдат от принуждение всеки ден, без дейно законодателство и достъп до превантивни ограничения “, споделят още те.
Протестите по света
В Манила деятели, призоваващи за равни права и по-добро възнаграждение, се сблъскаха с полицията, която блокира митинга им.

В Мелбърн стачкуващите желаеха равно възнаграждение и по-добра сигурност за дамите. „ Безопасни, уважавани, равни “, гласеше един от плакатите на шествието. В митинга участваха и ирански жители.

Протестите включваха апели за взаимност с дамите в Иран и Афганистан, където през последната година свободата им бе изключително мощно наранена.

„ Афганистан, ръководен от талибаните, остава най-репресивната страна в света във връзка с правата на дамите и е притеснително да следим техните методични, целенасочени и систематични старания за изтласкване на афганистанските дами и девойки от публичната сфера “, съобщи Роза Отунбаева, началник на Мисията на Организация на обединените нации за подкрепяне в Афганистан, в изказване във връзка деня.

Смъртта през септември 2022 година на 23-годишната Махса Амини в ареста на моралната полиция в Техеран отприщи най-големите антиправителствени митинги в Иран от години.

През последните дни иранските духовни управници бяха подложени на нов напън, защото публичният яд се ускори от вълната от набези с токсини, засегнали ученички в десетки учебни заведения.

Абортите и репродуктивните права бяха в дневния ред на интернационалните манифестации в сряда, девет месеца откакто Върховният съд на Съединени американски щати анулира историческото решение от 1973 година по делото „ Роу против Уейд “, с което се признава конституционното право на дамите на аборт.

В Коломбо се стигна до конфликти, до момента в който полицията за битка с безредиците се опитваше да спре протестиращите по време на протест за Деня на дамата, проведен от опозицията.

Стотици хора се бяха събрали, с цел да призоват държавното управление на Шри Ланка да отбрани правата на дамите и да стачкуват против високите разноски за живот. Шри Ланка страда от огромна икономическа рецесия, която докара до внезапно повишаване на инфлацията.

Някои държавни управления означиха сряда със законодателни промени или обещания.

Канада анулира исторически закони за непочтено държание и срещу абортите, Япония съобщи, че би трябвало да се направи повече за смяна на отношението към пола, а Ирландия разгласи референдум през ноември за унищожаване на остарелите разпореждания за дамите в конституцията.

Първата жена министър-председател на Италия, Джорджия Мелони, подчертава върху ролята на дамите в стопанската система, като съобщи, че в следените от страната компании би трябвало да има най-малко една жена отпред.

В Япония, която в световен отчет на Световния стопански конгрес от предходната година заема 116-то място от 146 страни по тъждество сред половете, основният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно съобщи, че е реализиран прогрес в подобряването на изискванията на труд на дамите, само че би трябвало да се направи още.

„ Положението на дамите, които се пробват да съчетаят домакинските отговорности с тези на работното място, е много мъчно в нашата страна и е маркирано като проблем “, сподели той. „ Мерките за справяне с този проблем към момента са едвам на половината път “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР