В цял свят почитат паметта на Володя, който остави много

...
В цял свят почитат паметта на Володя, който остави много
Коментари Харесай

Жив е Висоцки във фейсбук

В целия свят почитат паметта на Володя, който остави доста другари и в България

 19-01  19-02  19-03
Ако беше жив, Владимир Висоцки щеше да навърши 81 години на 25 януари. По този мотив в обществените медии през вчерашния ден хиляди споделяха негови песни и фотоси. За късия си живот, единствено 42 години, съветският бард се трансформира в същинска икона, а гласът му държеше будни милиони хора, несъгласни с режима в страните от целия соцлагер. Висоцки остави след себе си над 800 песни и повече от 1100 стихотворения, които към момента не престават да бъдат слушани и пети.

Най-ярката му роля като артист в Театъра на Таганка е на Хамлет. Всеки път, където и да я играе – дали в някогашния Съветски съюз или в друга страна по света, залите са претъпкани, а след финала всички са на крайници, аплодисментите не престават дълго.

Най-известните филми, в които взе участие, са “Мястото на срещата не се трансформира ”, “Малките нещастия ”, “Интервенция ”, “Вертикал ”, “Служили двама приятели ”, “Приказка за това по какъв начин цар Петър оженил своя арап ”, “Кратки срещи ”, “Лошият добър човек ”.

България също има достойнството да посрещне барда. На 6 септември 1975 година София го вижда за първи път. Той е на стълбичката на самолета, с който спектакъл “Таганка ” каца в българската столица. В едната си ръка държи безконечната китара. Гостуването на театъра е цели 18 дни и в основата му е Людмила Живкова. В България той има доста другари – измежду тях актьорите Стефан Данаилов, Милен Пенев, поетът Любомир Левчев, Иван Славков-Батето и други.

Погребението на Висоцки в Москва е същинско стълпотворение. Десетки хиляди окупират “Таганка ”, когато чуват новината на 25 юли 1980 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР