В Централната избирателна комисия (ЦИК) бяха представени машинните, с които

...
В Централната избирателна комисия (ЦИК) бяха представени машинните, с които
Коментари Харесай

ЦИК показа новите машини за евровота, били по-надеждни от старите

В Централната изборна комисия (ЦИК) бяха показани машинните, с които ще може да се гласоподава в част от секциите на идните евроизбори. Устройствата са общо 3300, създадени са в Тайван и са по-нов модел от употребяваните до момента.

Те са наети от " Сиела Норма " – компанията, която постоянно до момента е печелила поръчките за снабдяване на машини за избори. Единственото изключение са последните парламентарни избори. Тогава по закон машини трябваше да има във всички секции, само че от ЦИК взеха решение да са единствено в 500. Това докара до дело във Върховният административен съд (ВАС), който анулира решението на комисията и постанови да има устройства на всички места. Комисията разгласи поръчка в къси периоди за доставка на машини във всички секции. Единственият претендент – " Лирекс ", се отхвърли и в последна сметка машинно гласоподаване нямаше.

Устройствата, които " Сиела Норма " дава за идния избор, не са създадени от тях. Машините са на компания " Стартматик ". На всички избори с машинно гласоподаване в България до момента машините са били създадени точно от тази компания.

" Стартматик " обезпечават машини за изборите в Армения, Белгия, Бразилия, Филипините, Съединени американски щати и Венецуела, а в някои страни има подозрение за операции във вота. Във Венецуела, на последните президентски избори, които бяха извоювани от Николас Мадуро, самата " Смартматик " признава, че 1 млн. гласа са манипулирани. Това става причина за преустановяване на контракта за доставка на машини.

" Изборите във Венецуела са извършени съвършено "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР