В централната администрация работят 130 000 душиВсе още предпочитаме гишетата

...
В централната администрация работят 130 000 душиВсе още предпочитаме гишетата
Коментари Харесай

Съкращават чиновници по план

В централната администрация работят 130 000 души


Все още избираме гишетата пред е-услугите


Чиновници от държавната администрация, ставащи непотребни след въвеждането на от ден на ден услуги от е-управлението, ще бъдат съкращавани по проект. Това се разбра след днешното съвещание на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов напомни на министрите, че би трябвало да стартират да редуцират щатовете във ведомствата си.

“Имате един проект за редуциране на администрацията, тъй че това, което вицепремиерът Дончев ви е споделил, го привеждайте в нужния тип ”, подреди Борисов.

На 5 декември Томислав Дончев изпрати писма до всички министри, с които изиска до 20 декември да му изпратят оферти за съкращения в администрациите.

В момента на бюджетна прехрана са 447 000 души, като централната администрация се състои от 130 000 служители. Томислав Дончев разгласи, че 10 000 щата в централната администрация са незаети. Той посочи, че се мисли за прекачване на чиновници от едно място на друго. Дончев разгласи, че е добре на местата на служители, които се пенсионират, да не се назначават нови чиновници.

От кабинета на вицепремиера прецизираха за “Труд ”, че към момента не са систематизирани предложенията за съкращения, направени от министрите. Писмата от ведомствата пристигнали след коледните празници. Очаква се до края на седмицата предложенията да бъдат обработени и да стане ясно с какъв брой служители е подготвен да се раздели всеки министър.

През септември 2017 година, при представянето на взаимен план сред Министерски съвет и Световната банка, бе оповестено, че упованията от въвеждане на е-управлението са за съкращения и понижаване на разноските за прехрана на служителите. Тогава импровизирано се заприказва за орязване на администрацията с към 1/3.

Специализирано проучване от август 2018 година откри 1701 казуса при административното обслужване в страната, които съставляват самобитен чиновнически тормоз. Става въпрос за непотребни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекомерно мудна работа. В същото време социологически изследвания сочат, че българинът избира да върви по гишета, вместо да се възползва от е-услугите.

Проект


5 млн. лв. за споделени услуги

 Споделените услуги ще доведат до изгубване на опашките пред гишетата. Споделените услуги ще доведат до изгубване на опашките пред гишетата.
От 2017 година Министерски съвет дружно със Световната банка работи по план “Въвеждане на правилото на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация ”. Стойността му е 5 млн. лева, от които половината ще отидат за работата на специалистите на Световната банка, а другата част е за администрациите, които желаят да се включат в тази промяна.

Две пилотни звена за споделени услуги в региона на ръководството на човешките запаси и финансово-счетоводните действия се очакваше да проработят до края на 2018 година в централната администрация, а до 2020 година тактиката за рационализация на администрацията планува тези звена да бъдат 10.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР