В централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел започна заседание на

...
В централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел започна заседание на
Коментари Харесай

Започна заседанието на Съвета Русия-НАТО в Брюксел

В централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел стартира съвещание на Съвета Русия-НАТО, оповестява РИА Новости.

Москва на първото съвещание на RNC от две години е показана от междуведомствена комисия на Министерството на външните работи и Министерството на защитата, от дипломатическото ведомство там е заместник-министърът на външните работи Александър Грушко.

Срещата продължава договарянията сред Русия и Съединени американски щати за гаранции за сигурност, които се организираха на 9-10 януари в Женева. Очаква се страните да се опитат да обсъдят взаимните си опасения. Планирано е събитието да продължи към три часа.

Консултациите ще продължат на следващия ден във Виенската платформа на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Както сподели Грушко, няма дневен ред за срещата на 12 януари, тя ще бъде неофициална. В същото време той означи, че Русия е с безусловно реалистични упования и вяра за сериозен диалог.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази убеденост, че " може да се организира логичен разговор с Русия ".

В края на 2021 година Русия разгласява планове на съглашения със Съединени американски щати и съглашения с НАТО за гаранции за сигурност. Москва, по-специално, упорства западните й сътрудници да откажат да уголемяват в допълнение съюза на изток, от присъединение към украинския блок и от основаване на военни бази в постсъветските страни.

Съветът Русия-НАТО е основан през 2002 година като платформа за развиване на координацията. След 2008 година работата се забавя, през 2014 година връзките станаха още по-напрегнати. Окончателното утежняване на взаимоотношението настъпи през октомври предходната година, когато НАТО лиши акредитацията на осем съветски дипломати. Москва в отговор реши да прекрати работата на непрекъснатата задача в централата на НАТО в Белгия и да закрие военната информационна задача и осведомителното бюро на блока в Москва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР