В централата на ЕС в Брюксел утре ще се проведе

В централата на ЕС в Брюксел утре ще се проведе ...

Политконкурс за красота или къде се местят евроагенции сред Brexit?.


В централата на ЕС в Брюксел утре ще се проведе тайно гласуване за определяне на градовете, които ще подслонят две европейски агенции - Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и Европейския банков орган (ЕБО), предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Седалищата на двете големи европейски агенции сега са в Лондон, но заради Брекзит те ще трябва да се преместят.

ЕС има строги правила и условия, за да вземе обективно решение по въпроса, но въпреки това надпреварата кой град в останалите 27 страни-членки да бъде домакин на двете институции се превърна в политически конкурс за красота, смесица между надпревара за домакинство на Олимпийски игри и на Евровизия, отбелязват двете агенции.

Присъждането на домакинството означава десетки милиони евро годишно финансиране и около 1000 работни места, както и още работни места, непряко свързани с агенциите. Освен това домакинството е свързано и с престиж по света, отбелязва АП.

Общо 19 европейски града бяха предложени за домакинството на ЕАЛ, която има 890 служители и която отговаря за научните оценки, надзора и мониторинга на безопасността на лекарствата в ЕС. Агенцията освен това организира над 500 научно-медицински срещи, привличащи на година около 3600 експерти. Сред градовете, предложени за домакинството й, са Амстердам, Бон, Братислава, Хелзинки, Милано или Лил, припомня Франс прес.

Букмейкърите от букмейкърската къща Ладброукс посочиха в петък като фаворити за домакинството Братислава и Милано.

Осем кандидати бяха предложени за домакинството на ЕБО, който има 180 служители и извършва мониторинг и стрес тестове на европейския банков сектор. Сред тях са Франкфурт, Париж и Люксембург. Според Ладброукс фаворити са Франкфурт и Виена, отбелязва Франс прес.

Градове като Дъблин, Варшава, Виена, Брюксел са кандидати за домакинството и на двете агенции, припомня Франс прес. Румъния и България, които бяха едни от последните присъединили се към ЕС, искат и двете домакинството на ЕАЛ, припомня Асошиейтед прес.

В края на септември Европейската комисия направи оценка на кандидатурите, основаваща се на такива критерии като например достъпност до обектите и перспективи пред намирането на работа за партньорите на служителите на агенциите. Тогава обаче ЕК не посочи своите предпочитания и страните членки ще са свободни да гласуват както намерят за добре, припомня Франс прес.

Според информации, изтекли в пресата, Братислава, Варшава, Букурещ и София били сред градовете, които били най-малко ценени за домакинството, отбелязва Франс прес.

Зад кулисите имаше невероятни пазарлъци за домакинството, казва европейски дипломатически източник, цитиран от Франс прес. Различни правителства се опитват да си осигурят подкрепата на други страни по време на вота утре, който ще бъде извън официалната програма на заседание на министерство ниво.

Страните членки водиха интензивна кампания, за да изтъкнат предимствата на градовете-кандидати за седалище на агенциите. Ирландското правителство изрази готовност да допринесе с 78 милиона евро в продължение на 10 години към разходите за преместването на седалището. Във Виена общината каза, че е готова да субсидира ясла за децата на служителите. В Милано служителите ще имат достъп и до спортна зала.

В пресата се появиха и информации, които бяха опровергани. Италианското правителство например опроверга твърденията, че е предложило увеличаване на военните си контингенти в балтийските страни като разменна монета за домакинството на Милано. Франция опроверга спекулациите, че била готова евентуално да се откаже от седалището на Европейския парламент в Страсбург в замяна на домакинството на ЕАЛ.

Процедурата по гласуване прави прогнозите рисковани. На първи тур всяка страна ще разполага с шест точки за всяка агенция, от които три ще трябва да даде на нейното първо предпочитание, две на второто, а една на третото.

Възможни са до три тура на гласуване, ако е необходимо, като всеки от тях има различни правила. Предвидени са и паузи, по време на които министрите ще могат да се консултират с правителствата си. (БТА)
 
По публикацията работи: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg