В Центъра за спешна медицинска помощ в София работят 12

...
В Центъра за спешна медицинска помощ в София работят 12
Коментари Харесай

В Спешната помощ в София работят само 12 педиатри

В Центъра за незабавна здравна помощ в София работят 12 лекари педиатри. Това излиза наяве от отговор на здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос, обвързван с обезпечаването на незабавната помощ с фрагменти.

Той акцентира също, че с цел да се усъвършенства материално-техническата база на систамата за незабавна помощ и изискванията за труд, здравното министерство извършва огромен капиталов план "Подкрепа за развиването на системата за незабавна здравна помощ ", финансиран по Оперативна стратегия "Региони в напредък " 2014-2020.С осъществяването на плана ще се закупят 400 коли за спешна помощ с здравно съоръжение, належащо за оказване на незабавна здравна помощ. Броят на колите за спешна помощ е съгласуван с този на мобилните незабавни медициски екипи в цялата страна, тъй че за всеки мобилен екип ще се обезпечи нова кола за спешна помощ, показва Ананиев в писмения си отговор.

По плана ще се извърши цялостна реорганизация на наличния сграден фонд, а на местата, където наличният не предстои на реорганизация, ще се изградят нови здания, прибавя здравният министър.

Здравното министерство извършва и различен план за възстановяване на изискванията за лекуване на незабавните положения, който има съществена цел да се усъвършенства качеството на предоставяната здравна помощ посредством вложения в човешкия капитал. Общият бюджет на плана е 7 млн. лв.. Предвидени са и обучителни курсове, предопределени както за педиатри, по този начин и за останалия медицински личен състав, свързани със незабавни положения в детската възраст, изяснява Кирил Ананиев, представен от Дарик.

Той акцентира и че годишно се обезпечават спомагателни средства за подобряването на заплащането на медиците, като през 2019 година нарастването е достигнало 63% по отношение на изходното равнище през 2014 година Здравният министър разяснява и случай на паднало дете от скейтборд рампа на 15 септември, намираща се против УНСС.

Депутатката от Българска социалистическа партия Анна Славова упорства, че кола за спешна помощ по този начин и не е пристигнала, тъй като нямало педиатър, който да се отзове на сигнала, и пита Ананиев била ли е съответна реакцията на Спешна помощ.

В отговор министърът изяснява, че в действителност сега не е имало свободен педиатричен екип, а казусът е бил избран като подобен с относителна неотложност. Ананиев прецизира и че 16 минути след първия сигнал майката на детето е съобщила, че детето е раздвижило ръката си и тя ще го закара в "Пирогов ". С това случая за ЦСМП София е завършил, приключва Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР