В центъра за експертиза на Немската федерална банка, разположен в

...
В центъра за експертиза на Немската федерална банка, разположен в
Коментари Харесай

Как възстановяват повредените пари

В центъра за експертиза на Немската федерална банка, ситуиран в немския град Майнц, се занимават с особени случаи на развалени монети и банкноти. Наведен над микроскопа, специалистът Франк Херцог се пробва да раздели с пинцета полуизгнилите и слепени купюри. Те са прекарали прекомерно дълго време в саксия, където са ги скрили за по-сигурно техните притежатели. Сега следва експертите да открият полезността на банкнотите една по една. От тяхното решение зависи дали и в какъв размер ще бъдат възмездени загубите на притежателят им. Ако съумеят да възстановят над 50 на 100 от всяка купюра, възможностите за възмездяване са изцяло действителни.

Херцог и сътрудниците му творят същински чудеса. Досадната и отнемаща време работа се прави ръчно, само че има и специфични компютърни стратегии, предопределени да улеснят работата на реставраторите. Служителите на центъра нормално работят по двойки. Експертното умозаключение е документ с юридическа стойност, което изисква безпристрастното мнение на двама експерти.

Всяка банкнота има своя лична история, усмихва се Франк Херцог. Често наследниците намират съкровища от към този момент разпадащи се немски марки (те също се възстановяват) на тавана или във влажното мазе. Понякога в центъра идват изгорени крайчета от банкноти с едвам разпознаваеми числа и знаци.

Парите биват взривявани в банкомати, изпирани в перални, горени в пожари, "удавяни " при наводнения... Много от купюрите, доставени в центъра може да бъдат възобновени, в случай че не напълно, то най-малко отчасти. Ако банкнотата не е съзнателно развалена дотолкоз, че по-голямата част от нея да липсва, или въобще да не може да бъде възобновена, е задоволително да се потвърди за какво и при какви условия са унищожени окончателно останалите й елементи.

Експертите разделят купюрите на три категории: пари, потърпевши от топлинно, механично влияние или влага. Колкото и парадоксално да звучи банкнотите могат да бъдат "спасени ", даже в случай че ги е погълнало куче, като за задачата би трябвало да се изпратят екскрементите с остатъците от купюрите.

Всяка година в центъра за експертиза на Немската федерална банка попадат към 30 хиляди пакета с развалени пари, а съвсем 40 млн. евро от тях се възвръщат на притежателите им. По предписание експертизата може да отнеме от четири до шест седмици. В изключително комплицирани случаи тя трае до три месеца, за което авансово предизвестяват "клиентите ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР