В центъра на София започна церемонията-поклонение за 145-годишнината от гибелта

...
В центъра на София започна церемонията-поклонение за 145-годишнината от гибелта
Коментари Харесай

Навършиха се 145 години от мъченическата смърт на Апостола


В центъра на София стартира церемонията-поклонение за 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Стотици жители на столицата, посетители на града, публични лица, политици, представители на Църквата и разнообразни вероизповедания пристигнаха пред Паметника на Васил Левски, с цел да отбележат годишнината от това безсмъртно за историята на нашия народ събитие.

Паметник на Левски, на едноименния бул., е мястото, от което потегля обезсмъртяването на българския Апостол. Той ситуиран наоколо до хипотетичното място на изтезанието на българския бунтовник през 1873 година

Преди началото на церемонията, в храм „ Света София ” имаше панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. От храма към паметника потегли литийно шествие, което се причисли към церемонията. Това е пътят, изминат от Апостола към безсмъртието.

Актрисата Силвия Лулчева рецитира стихове на Вазов от „ Епопея на забравените ”.

Изпълнени бяха песнопения, изпълнявани и от Левски.

Встъпителните си думи кметът на София Йорданка Фандъкова сподели: „ Прости ни, Апостоле, че от време на време губим религия. Ти, който си завоюва прозвищата Левски и Апостола, постави най-здравите основи на нашето историческо събуждане. Често нашето его е тази буря, която разрушава, в сравнение с съгражда. Дай ни мощ да се сплотяваме и да работим за България".

На церемонията участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, депутати, представители на вероизповеданията, жители на София, посетители на града, доста възпитаници.

Очаквайте детайлности. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР