В центъра на София все още няма многоетажен публичен паркинг

...
В центъра на София все още няма многоетажен публичен паркинг
Коментари Харесай

Паркинги чрез публично-частно партньорство в София

В центъра на София към момента няма многоетажен обществен паркинг

© Цветелина Белутова За разлика от множеството столици в Централна и Западна Европа София съвсем няма общи действия с частния бизнес. Това обаче може да се промени, защото има настройка измежду общинските съветници да се работи в тази посока, изключително що се отнася до решаването на казуса с паркирането.

" За мен е нелогично град като Скопие, с неведнъж по-малък бюджет, да може да си разреши да построи девет многоетажни паркинга, в това число и в центъра, а София да не може да направи това ", уточни Борис Бонев. В отговор Елен Герджиков сподели, че в програмата на кмета Фандъкова е записана опцията да се вършат паркинги на правилото на публично-частното партньорство. Идеята е, където има подобаващи общински терени, общината да ги даде на частници за построяването на паркинги за публично прилагане.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бонев обаче изрази безпокойство, че няма да има интерес към такова партньорство. " От множеството ми диалози с предходни зам.-кметове по превоза знам, че няма частни компании, които желаят да влагат в такова начинание ", сподели той, допълвайки, че паркирането би трябвало да се ръководи напълно от общината и тя със лични средства да строи паркинги, а не да разчита на частници за това. По думите му е необходим прелиминарен разбор, който да покаже къде тъкмо има нужда от повече места за паркиране, с цел да може напъните да се насочат точно там, а не просто да се изградят някакви уреди, които в избрани случаи биха могли даже да усилят трафика, вместо да го облекчат. Подобна е тезата и на Владислав Панев от " Демократична България " - паркинги би трябвало да се строят, тъй че да подтикват потреблението на публичния превоз.

Според Калоян Паргов обаче сигурно ще има доста компании, които да проявят предпочитание за построяването на паркинги на партньорски принцип дружно с общината, в случай че има явен бизнес проект и сигурност за ръководството на приходите. " Много ми се желае в този мандат в действителност да набележим сферите, в които публичният и частният запас могат да се обединят за подобряването на градската среда ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР