В центъра на София в близост до 127-о училище Иван

...
В центъра на София в близост до 127-о училище Иван
Коментари Харесай

Търсенето на дърва за огрев е в пъти по-голямо от предходни години в някои населени места

В центъра на София наоколо до 127-о учебно заведение " Иван Денкоглу "  бяха стоварени няколко кубика нарязани дърва. 17 август
Търсенето на дърва за огрев е увеличено още от есента на 2021 година Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

По думите му съгласно предварителни данни от държавните предприятия междинното нарастване на искащите да закупят дърва за огрев непосредствено от държавните горски и ловни стопанства е към 25-30 %. В някои обитаеми места - регионалните и други градове, търсенето е даже няколко пъти по-голямо от предходните години. Заместник-министърът увери, че управлението на Министерството на земеделието работи интензивно, с цел да отговори.
Към края на юли превозените дърва за огрев единствено от държавните гори са общо над 1,5 млн. пространствени кубични метра (874 000 плътни куб. м). Това количество е по-голямо от същия интервал за последните три години, сподели заместник-министърът.
За физически лица продажните цени на дървата за огрев, предлагани от държавните горски и ловни стопанства, са увеличени в обособени стопанства в степен, покриваща тяхната себестойност – всички направени разноски с струпване.

Държавните структури работят съвсем без облага при тези продажби, по ценоразпис. Всяко ново повишаване на дървата би било обвързвано само с увеличение на разноските за добива и предлагането им, сподели още Валентин Чамбов.
Следва цялостният текст на изявлението: 
- Какъв е добивът на дърва за огрев сега, с какъв брой и по какъв начин планирате да бъде повишен? 
- Ръководството на Министерството на земеделието работи интензивно, с цел да обезпечи дърва за огрев на популацията. В тази връзка желая да напомня, че преди дни министърът на земеделието Явор Гечев, на труда и обществената политика Лазар Лазаров и Румяна Петкова, изпълнителен шеф на Агенцията за обществено подкрепяне, подписаха съглашение, с което се подсигурява снабдяването за хората, на които е отпусната целева помощ за отопление с твърдо гориво за отоплителен сезон 2022-2023 година
Към края на юли превозените дърва за огрев единствено от държавните гори са общо над 1,5 млн. пространствени кубични метра (874 000 плътни куб. м). Това количество е по-голямо от същия интервал за последните три години. Горскостопанските проекти на държавните горски и ловни стопанства плануват средногодишен рандеман на 2,4 млн. плътни куб. м от категорията " дърва ". До сегашния миг са подписани контракти за рандеман на над 3 млн. плътни куб. м дървесина от категорията " дърва ". Държавните горски и ловни стопанства работят интензивно, с цел да изпълнят горскостопанските проекти и да отговорят на повишеното търсене.
Искам да напомня, че общините също имат опция да доставят популацията с дърва за огрев, защото общо 158 общини в страната са притежатели на гори. Нека не забравяме, че според Закона за горите общините имат задължението да доставят обитаемоте места с дървесина. 
- Отчитате ли по-голямо търсене по отношение на минали години, което може да се дължи на растежа на цените на енергоносителите? 
- Да, несъмнено търсенето на дърва за огрев е увеличено още от есента на 2021 година По предварителни данни от държавните предприятия, междинното нарастване на искащите лица да закупят дърва за огрев непосредствено от държавните горски и ловни стопанства е от порядъка на 25-30 %, само че в някои обитаеми места, визираме регионалните и други градове, търсенето е даже няколко пъти по-голямо от предходните години.
- Има ли дефицит на дървесина на пазара все още? Каква е повода за казуса, за който сигнализираха мебелните компании преди към два месеца? 
- През последната година се усили освен търсенето на дървата, а и на всички асортименти дървесина, което е обвързвано най-много с растежа при търсенето на интернационалните пазари и на цените на продуктите от дървесина - хартия, целулоза, плочи от дървесина, мебели.
Както знаете, управлението на Министерството на земеделието организира диалози с огромни преработватели, с цел да лимитират краткотрайно изкупуването на дървесина, с цел да остане тя на пазара, и към този момент имаме позитивен резултат от тези договаряния. 
- Как се отразява инфлацията на продажните цени на дървесината/дървата за огрев? Очаква ли се ново повишаване?
- Най-общо казано, инфлацията се отразява върху крайния клиент, който заплаща всички разноски за закупуването на дървесината и доставката й. Цената на транспортните услуги е доста увеличена, както и разноските за добива на дървесината поради сериозния недостиг на работна ръка в горите.
Продажните цени на дървата за огрев за физически лица за персонална приложимост, предлагани от държавните горски и ловни стопанства, са увеличени в обособени стопанства в степен, покриваща тяхната себестойност - всички направени разноски с струпване.
Държавните структури работят съвсем без облага при тези продажби, по ценоразпис. Всяко ново повишаване на дървата би било обвързвано само с увеличение на разноските за добива и предлагането им.
Що се отнася до строителната дървесина, тя се предлага на спортни търгове, при които търсенето дефинира равновесната пазарна цена.
- Какво демонстрират инспекциите на горските инспектори – повече ли са нарушаванията от предходни години?
- Не, липсват безапелационни данни, които да демонстрират, че нарушаванията са се нараснали. Не са изключително доста и нарушаванията в регионите, които в предишни години бяха знак на безконтролни похищения в горите – Разложко, Видинско, Ловешко, Западните Родопи.
- Как се извършват залесителните дейности тази година?
- Изпълнението на залесяването към полугодието на 2022 година е сходно на миналогодишното. Важно е да се означи, че 50 % от плануваното залесяване за 2022 година ще се извърши с тополови фиданки, които обичайно се засаждат през последното тримесечие на годината. Делът на залесяването с тополи по отношение на общото залесяване в три от шестте предприятия е сред 72 и 90 %.
------
Валентин Чамбов е приключил Лесотехническия университет в София. Защитил е магистратури по горско стопанство и по обществена администрация. Член е на Управителния съвет на Съюза на лесовъдите в България.
Започнал е професионалната си кариера като лесничей и старши лесничей в Държавно лесничейство - Гоце Делчев. Ръководил е държавна дърводобивна компания, а по-късно 10 години до 2013 година е работил като специалист в Изпълнителната организация по горите (ИАГ). От 2013 до 2015 година е бил шеф на отдел в Министерството на земеделието и храните и в ИАГ. От 2015 до 2022 година е бил шеф на отдел и шеф на дирекция в ИАГ.
Участвал е в изработването на нормативната, стратегическата и административната рамка в горския бранш, в това число и на главната част от подзаконовите нормативни актове за горското стопанство в последните 15 години. Бил е участник в голям брой работни и експертни групи към органите на Европейската комисия в Брюксел.
 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР