В центъра на София ще има зона, забранена за най-замърсяващите

...
В центъра на София ще има зона, забранена за най-замърсяващите
Коментари Харесай

120 000 коли със забрана да влизат в центъра на София

В центъра на София ще има зона, неразрешена за най-замърсяващите коли от 1 декември 2023 година до края на февруари на идната година. Това реши Столичният общински съвет с гласовете на ГЕРБ, " Демократична България " и самостоятелният Борис Бонев. Против бяха Българска социалистическа партия и " Патриоти за София ". По предварителни изследвания ограничаването се чака да обхване към 120 хиляди леки коли. Те са от най-замърсяващата първа екологична група - с бензинов мотор с първа регистрация преди 1996 година и с дизелов - преди 2002 година, написа dnevnik.bg.

 

Зоната с ниски излъчвания на нездравословни субстанции във въздуха обгръща историческия център на София и се назовава Малък кръг. Тя е в карето сред бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ". На всички кръстовища за влизане в Малкия кръг към този момент са конфигурирани видеокамери, които разчитат екостикера на колата от Годишния механически обзор. На нарушителите ще се постановат санкции, които стартират от 50 лв. нагоре.

В центъра на София няма нито една сложена измервателна станция за положението на въздуха и по този начин няма да се откри дали обективно има резултат от въвеждането на възбраната, уточни Бонев. Да се предложат различни способи за напредване на жителите, които ще са пострадали от възбраната, да се откри от кои квартали са преобладаващо и там да се усъвършенства градският превоз, предложи той.

Общината да сложи две измервателни станции в Малкия кръг, предложи Марта Георгиева от " Демократична България ". Част от нейните оферти за по-ранен график за въвеждане на по-голяма зона с ограничавания за замърсяващите коли, както и на възбраната за отопление с твърдо гориво в цяла София, бяха признати от вносителите от ГЕРБ. Така вместо от 2030 година, както оферираше ГЕРБ, въвеждането на възбраната ще работи от 1 януари 2029 година Отхвърлено беше настояването на Георгиева и сътрудниците й възбраната от 1 декември 2023 година да важи и за камионите.
С тези промени " Демократична България " се съгласи да поддържа плана на ГЕРБ, който не съумя да получи утвърждение при предходни две гласувания в общинския съвет.

 

От 1 декември 2025 година се вкарва и по-голямата нискоемисионна зона. Тя е наречена Голям кръг и обгръща територията, обрисувана от бул. " Сливница " -бул. " Данаил Николаев " -бул. " Ситняково " -бул. " Яворов " -ул. " Атанас Дуков " -бул. " Хенрик Ибсен " -бул. " П.Ю.Тодоров " -бул. " Иван Гешов " -бул.Константин Величков ". От тази дата в това градско пространство ще бъде неразрешено влизането на най-замърсяващите коли от първа екологична група, а от декември 2027 година и от втора екологична група.

Никакъв резултат няма да има от въвеждането на зоната, предвижда Михаил Петров от " Патриоти за София ". Колегата му Димитър Антов предложи въвеждането на различен вид ограничаване - в едни дни да е неразрешено на колите с четни регистрационни номера, а в други дни - с нечетни.

ОТ Българска социалистическа партия предизвестиха, че прилежащите улици на Малкия кръг ще се задръстят от замърсяващи коли, което действително не взема решение казуса със нечистия въздух на града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР