В центъра на София да не бъде възможност поставянето на

...
В центъра на София да не бъде възможност поставянето на
Коментари Харесай

Общината прочиства София от "визуалното замърсяване" с промени в наредба

В центъра на София да не бъде опция слагането на така наречен " зимни градини " към заведенията за консумация навън, а по покривите на постройките да няма реклами. Те също по този начин няма да могат да излъчват видео, мигащи светлини или облици, които се трансформират на по-често от 8 секунди. Също по този начин рекламите няма да могат да бъдат озвучавани.

Това плануват някои от промените в Наредбата за рекламните и преместаваеми обекти, които оферират общински съветници и основният проектант на София Здравко Здравков.

Промените целят да се вкарат по-строги и ясни условия за слагането на така наречен " зимни градини " пред заведенията и ограничението на броя, размера и местата, на които могат да се разполагат рекламните обекти. По този метод ще се подобрят " естетическото влияние на градската среда ", достъпността, като се освободят обществените пространства от " физически трудности ", се споделя в претекстовете на проектонаредбата, качена на уеб страницата на общината за публично разискване.

В тях се оказа още, че смяната се постанова, тъй като " настоящата разпоредба разрешава прекомерно огромна плътност на средата с преместваеми, рекламни и осведомителни детайли ", което е довело до прекомерно " образно замърсяване " на средата.

Главният проектант на София се пробва да освободи града от рекламите и " зимните градини " от края на 2016 година От тогава на няколко пъти с негови заповеди бяха отстранени разнообразни рекламни обекти в града, чиито контракти от дълго време бяха изтекли. Опитът му да понижи броя и размерите на " зимните градини " по пешеходната част на бул. " Витоша " обаче докара до митинги на притежателите на заведенията.

С измененията се отстранява опцията за слагане не преместваеми обекти и рекламни детайли, като се изключи тези към спирките на всеобщия градски превоз и обслужващите дейностите по обезпечаване на сигурността на представителни институции на държавна и общинска власт;

Така в измененията в наредбата към този момент не се позволява слагането на " преместавеми обекти " в първа зона на центъра. Тя по обгръща сектора сред бул. " Цар Освободител ", бул. " Васил Левски ", ул. " Екзарх Йосиф ", ул. " Позитано ", " Лавеле " и площадите " Света Неделя ", " Народно заседание ", " Орлов мост " и " Паметник Васил Левски ". За слагането на маси и столове към заведенията навън таксата за прилагане на общинската повърхност да бъде със 100% по-висока, е друго от новите оферти.

Рекламните обекти ще не престават да се слагат по избрана от основният проектант скица. Те обаче ще би трябвало да са с избрани размери, дистанции от кръстовище и улици. Няма да се позволява рекламите да на са повърхност по-голяма от 20% от витрините, на които са сложени. При градежи пък рекламата върху защитната мрежа, която стопира пазащи обекти, няма да може да е повече от 30%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР