В центъра на полския град Катовице се появи съоръжение, което

...
В центъра на полския град Катовице се появи съоръжение, което
Коментари Харесай

Газирана вода със сироп от машинка - полски град се отказва от бутилките

В центъра на полския град Катовице се появи оборудване, което оферират на минувачите газирана вода - чиста или с подсладена с плодов сироп, споделя " Ройтерс ".

Този бит е прочут на по-възрастното потомство, израсло през 60-те, 70-те и 80-те години на 20 в., когато така наречен сатуратори - машини за засищане на водата с въглероден двуокис, бяха всеобщо публикувани в Полша, Русия, че и в България. Някога машинките за газирана вода имаха две отделения - в едното с натискане се изплакваше водната чаша предопределена за всеобщо прилагане, а в другото се пълнеше за идващия клиент.

Последните сходни уреди изчезват при започване на 90-те години, изместени от промишлено създаваната газирана вода, с цел да се върнат през днешния ден, споделя " Газета Виборча ".

Съоръжението е част от самодейността на локалните управляващи да насърчат пиенето на чешмяна вода. Бутилиращите компании харчат сила за активността си, употребяват пластмасови опаковки, харчат гориво, с цел да ги транспортират, ние плащаме всичко това, че и изхвърляме празните бутилки най-после, това е ненужно скъпо, разяснява представител на кметството, който твърди, че от чешмите в града тече изцяло годна за директно ползване вода.

Местният гражданин Адам Грабовски пък е събрал старите уреди, които реставрира и възвръща за нов живот.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР